Članovi parlamentarne misije EU na Kosovu, pozvali su danas sve stanovnike Kosova da izađu na glasanje u nedelju. 

Oni su naveli da očekuju teškoće na sjeveru Kosova zbog bojkota izbora.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek rekla je danas u Briselu da svi građani Kosova, nezavisno od njihovog etničkog porijekla, treba da izađu na glasanje.

Na sjeveru Kosova posmatrači EU, međutim, očekuju teškoće zbog poziva na bojkot tamošnjih vlasti.

Šefica posmatračke misije EU i poslanica u EP Doris Pack navela je da postoje problemi u Mitrovici da se uopšte otvori izborno mjesto.

"Mi znamo da su tamo svi pozvani da ne izađu na izbore", dodala je ona.

Posmatrači EU su takođe izrazili nadu da građani Kosova neće biti zavedeni predizbornim obećanjima.

Lunacek je rekla da je bila začuđena kada je premijer Hashim Thaqi, obećao građanima da će u roku od 15 meseci biti ukinite vize, ukazavši da njoj nije poznato da je EU uopšte pomenula takav datum, te podsjetila da su obećanja rokova dio predizborne kampanje.

"Više će zavisiti od toga šta će Kosovo primjeniti", poručila je ona.

Glavni posao oko obezbjeđivanja slobodnih i bezbjednih izbora je na centralnoj izbornoj ustanovi na Kosovu, podsetila je Pack.

Lunacek je s tim u vezi rekla da će 4.800 lokalnih posmatrača pratiti izbore, i da će oni biti „pojačani“ sa 134 međunarodnih diplomatskih timova, koje koordinira izaslanik EU Piether Feith.

Ona je dalje ocjenila da se situacija poboljšala od prošlih lokalnih izbora održanih prošle godine.

Tako je izborna komisija uspostavila kancelariju za žalbe koja mora da odgovori u roku od 72 sata građanima.

U poređenju sa prošlom godinom, ukazala je, izbrisano je iz biračkih spiskova 7.000 imena preminulih osoba, ali je dodala da još uvijek nisu svi umrli izbrisani.

Portparol kosovske policije Besim Hoti rekao je danas da će biračka mjesta za vanredne parlamentarne izbore 12. decembra biti otvorena i na sjeveru Kosova gdje su Srbi većina stanovništva.

Hoti je kazao da će u nedjelju biti otvoreno osam statičnih i 13 mobilnih biračkih mjesta.

Prema njegovim riječima, statična biračka mjesta biće stacionirana na lokacijama na sjeveru gdje žive i Albanci.

"U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici biračka mjesta biće otvorena u Bošnjačkoj mahali, Tri solitera, Mikro naselju i selima Buševac i Vidomirić. U opštini Zubin Potok (mejsta će biti otvorena) u selu Čabra, a na području Leposavića u selima Rvatska i Bistrica", rekao je portparol kosovske policije.

Prema njegovim riječima, 13 mobilnih biračkih mjesta će takođe obezbjeđivati kosovski policajci.

Hoti je dodao da će biračka mjesta u mobilnim ekipama biti otvorena od 9 do 16, dok će statična biračka mjesta biti otvorena od 7 do 19".

Za vrijeme izbora na sjeveru Kosovu biće angažovano oko 1.000 pripadnika kosovske policije, a ukoliko bude potrebe njima će se pridružiti policija EULEX-a i vojnici KFOR-a.