Završnicu izborne kampanje na Kosovu obilježavaju sukobi među pristalicama različitih političkih stanaka koje su po istraživanjema skoro jednake. 

Verbalni sukobi među pristalicama dvije vodeće partije na nekim mjestima su prerasle i u ozbiljnije fizičke obračune ali bez većih posledica.

PDK Hashima Thaqija u prvih nekoliko dana predizborne kampanje ima najviše pristalica na Kosovu, ali samo dva odsto više od LDK koji je nekada vodio Ibrahim Rugova kojeg od nedavno vodi gradonačelnik Prištine Isa Mustafa.

Istraživanje pokazuje da je Isa Mustafa najpoželjniji lider među Kosovarima, Hashim Thaqi je pao na drugu poziciju a treći je lider pokreta „Samoopredeljenje“  (Vetëvendosje) Albin Kurti.

PDK se nalazi na prvom mjestu sa sa 30 odsto glasova, LDK je druga sa 28 odsto glasova, "Samoopredeljenje" je treće sa 16 odsto. Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja je četvrta sa 12 odsto, Alijansa za novo Kosovo Bedjeta Pacollija peta sa 7 odsto, Partija „Novi dah“ šesta sa 6 odsto.

Istraživanje dalje pokazuje da će izlaznost porasti na 70 odsto dok je za većinu ispitanika nova koalicija između dve najveće partije PDK i LDK neprihvatljiva.
Istraživanje dalje bilježi da većina ispitanika smatra da će LDK i AAK zabilježiti povećanje broja glasača.

Druga i posljednja nedjelja predizborne kampanje pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra, podigla je tenzije i uzajamne optužbe među strankama koje okupljaju kosovske Albance, a verbalni sukobi prerasli su u oružane obračune pristalica dvije najveće stranke, ali bez težih posledica.

Do incidenta je došlo u naselju Vranjevac u Prištini kada su se sukobili pristalica Demokratske partije Kosova Hashima Thaqija i Rugovinog Demokratskog saveza Kosova čiji je kandidat Isa Mustafa, zbog čega je Thaqi odustao od najavljene partijske promocije. 

Odlazeći premijer i lider PDK-a Hashim Thaqi vratio se u izbornu trku napadima na protivnike, ali sada meta nije LDK-a, već pokret "Samoopredeljenje" Albina Kurtija koji bi, prema najnovijim istraživanjima, bio treća stranka po broju dobijenih glasova Kosovara.

"Vaše glasove će traziti i neke lažne patriote koji pozivaju na nacionalno ujedinjenje. Isti oni koji su bili protiv nacionalnog autoputa", rekao je Thaqi obraćajući se juče pristalicama u Ferizaju, gradu u kojem je prije Thaqija skup održao vođa pokreta "Samoopredeljenje".

"Ni Amerika ni Evropa ne komuniciraju sa njima, oni se nikoga ne tiču, pa ni Kosova", rekao je Thaqi i optužio rukovodstvo "Samoopredeljenje" da je pobjeglo i od rata "Oslobodilačke vojske Kosova".

"Kada smo ih pozivali u OVK oni su došli u Prištinu i predali se Srbiji", rekao je Thaqi.

"Nezavisnost Kosova je trebalo da bude sloboda za građane i za razvoj a ne sloboda za one koji su na vlasti i za njihovo bogaćenje. Građani Kosova danas imaju slobodu za trgovinu i slobodu za lutanje, ali ne i bilo kakvu vrstu slobode za trgovinu i putovanje. Kosovski narod je taj koji treba da se oslobodi takvih političara ", rekao je Kurti u sportskoj hali "Karagač" u Peći, ispunjenoj do posljednjeg mjesta.