Razgovori između Prištine i Beograda, o tehničkim pitanjima od zajedničkog interesa, neće početi prije uspostavljanja novih institucija na Kosovu, koje će se desiti poslije decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora ove godine.

Dužnosnici EU kažu da ne očekuju da razgovori počnu do kraja ove godine, unatoč izvješćima medija iz Beograda na mogućnost početka susreta 18. decembra. Oni su izjavili za BBC da su pripreme za početak dijaloga u toku, koji se smatra važnim za mir, stabilnost i sigurnost u regiji.

I Priština i Beograd su izrazili spremnost za razgovore, ali niti jedna strana ne odustaje od svojih pozicija o pitanjima o kojima će raspravljati.

Srpske vlasti kažu kako očekuju da se ponovno otvori pitanje statusa Kosova, kako kažu, historijski kompromis između dva naroda, dok su politički lideri na Kosovu izjavili da će se razgovori održati samo kao odnos dvaju nezavisnih država i samo o pitanjima od zajedničkog interesa.

U međuvremenu, premijer u ostavci Hashim Thaqi je odbacio mogućnost sudjelovanja UN-a u pregovorima između dviju strana na temelju procjene da je Kosovo nezavisno i nema potrebe za posrednika. Ali je ostavljena mogućnost da Washington i Bruxelles igraju ulogu u tim razgovorima.

Reakcija Thaci je najava uslijedila imenovanje šefa UNMIK-a, Lamberto Zannier, kao ključni UN-a za koordinaciju s EU u planiranim dijaloga između Prištine i Beograda.

Dužnosnici UN-ove misije su rekli da generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, u pismu visokom predstavniku EU-a, Catherine Ashton, je izrazio spremnost UN-a za potporu EU-a u ulozi radi olakšavanja dijaloga.