Pet godina sam radio u Beogradu i logično je da jednog dana dobijem dio penzije koja se odnosi na taj period, kazao je Azem Vllasi, bivši predsjednik jugoslovenske omladine, i žestoki zagovornik nezavisnosti Kosova.

- Nažalost, trenutno ne ispunjavam uslove za penziju ni po srpskim, ni po kosovskim zakonima, ali svakako očekujem da ono što važi za ostale građane bivše SFRJ jednog dana važi i za mene - kategoričan je Vllasi.

Vllasi, kao Stjepan Mesić i Naser Orić, kao i svih drugi političara iz bivših jugoslovenskih republika koji su dio radnog vijeka proveli u Srbiji, ima pravo i na njenu penziju.

Prema riječima direktora Sektora za odnose sa javnošću Fonda PIO Jelice Timotijević, penzije se isplaćuju svakom ko je uplaćivao doprinose republičkom Fondu.

- S obzirom na to da je većina državnih institucija države SFRJ bila locirana u Beogradu, svi funkcioneri iz bivših republika koji su imali službu u tim državnim institucijama, u momentu sticanja prava na penziju po propisima svoje zemlje imaju pravo i na srazmerni dio penzije za staž ostvaren u Srbiji, jer su za njih doprinosi uplaćivani u Fond PIO Srbije - objašnjava Timotijevićeva.

Među njima je bio i Mahmut Bakalli, savjetnik Ibrahima Rugove i Hashima Thaqija, koji je sve do svoje smrti, 2006. godine, primao penziju iz srpskog budžeta. Po istom osnovu našoj penziji mogu se nadati i Vasil Tupurkovski, Milan Kučan i brojni drugi savezni funkcioneri.

Ko je sve od bivših jugoslovenskih političara na budžetu Srbije, u Republičkom fondu PIO ne zna se tačno. Fond PIO isplaćuje penzije za oko 24.000 korisnika u državama bivše SFRJ.
Etičke dileme otvorio je tek makedonski političar Kiro Gligorov, koji je kao predsjednik Makedonije istovremeno primao i penziju Srbije. Kasnije je zaključio da iako legalno, to baš i nije moralno, pa je se naposletku i javno odrekao. Doduše, tek nakon žestokog pritiska poslanika Sobranja i makedonske javnosti.

/PressOnline/