Obećanja premijera u ostavci HashimaThaqija posljednjih dana o povećanju plata, zabrinule su vođstvo Međunarodnog monetarnog fonda, gdje su službenici  MMF-a izrazili zabrinutost zbog povećanja, štaviše jer je ta institucija nekoliko mjeseci ranije dobila prijedlog projekta budžeta za 2011. godinu, uprkos tome što projekat kao takav, ne garantuje da se može nositi sa nekim od prioriteta, a posebice realizaciju radova na autoputu Vrbnica - Merdare, piše Koha Ditore. 

U sporazumu postignutom u julu ove godine s Međunarodnim monetarnim fondom, čelnici Vlade su obećali da neće obećati povećanje plata u bilo kojem sektoru koji je finansiran od strane državnog budžeta za 2011. godinu, dok i rast plata u javnom sektoru nije predviđen niti u Srednjoročnom razdoblju izdataka za 2011-2013, vladinom dokumentu u kojem se proračunavaju potencijalni troškovi svakog javnog sektora.

I ovaj je dogovor posebice, kako piše Koha ditore, bio taj koji je ubjedio MMF da pruži Kosovu zajam od 110 miliona eura, što je kasnije osigurano još 300 miliona pomoći od Europske unije i Svjetske banke.

Koha Ditore piše da su Thaqijeva obećanja o povećanju plata bila kritikovana i od strane većine političkih stranaka, od civilnog sektora i od eksperata, prije nego što su reagovali iz MMF-a. Sve kritike su bile bazirane na službene izvještaje Vlade o novom budžetu. Rashodi za 2011. se procjenjuju na 1 milijardu i 426 miliona, dok su prihodi ove godine oko 1 milijarde i 100 miliona eura.

Nakon proste matematike vidi se da je razlika između ulaza i izlaza 300 miliona eura, a koju je Vlada namjeravala pokriti kroz privatizaciju Pošte. Ova milionska razlika nije bila planirana za plate i usluge nego za investicije na autoputu. Prema predviđenoj dinamici u ugovoru s konzorcijem Bechtel-Enka, Vlada Kosova treba da u 2011. godini uplati 225 miliona za gradnju, plus 50 miliona eura. Ova suma još nije osigurana, jer je proces privatizacije zaglavio.

/Koha ditore/