Generalni sekretar UN je imenovao Lamberta Zainera kao osobu UN za dijalog, zajedno sa šefom Kancelarije UN u Beogradu Andrewom Gilmourom.

"Shodno tome, mi smo EU ukazali na probleme za koje mi smatramo da je potrebno da se prevaziđu kroz dijalog.  Naravno, dogovor o dnevnom redu i formatu ovisi o stranama koje učestvuju u dijalogu uz pomoć EU kao ključnog moderatora", kazao je Zanier.

On je prije nekoliko dana najavio da će UNMIK biti uključen u predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

Budući da prištinske vlasti uporno žele da isključe misiju UN iz sfere uticaja na Kosovu, Zanier se, podnoseći posljednji redovni izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN, žalio da albanski mediji vode kampanju protiv UNMIK-a.

"Nema novih najava o ulozi UNMIK-a u dijalogu, osim izjave generalnog sekretara da su UN spremne da daju podršku EU u omogućavanju dijaloga između Beograda i Prištine. U stvari, UN vjeruju da će taj dijalog pružiti značajnu priliku da se krene ka rješavanju mnogih važnih pitanja koja utiču na svakodnevni život svih koji žive na Kosovu", rekao je Zanier.

On je rekao da je prenio EULEX-u prijedlog predsjednika opštine Zvečan da se formira posebna istražna regionalna jedinica koja bi rješavala incidente na sjeveru, pošto nemaju povjerenje u institucije na Kosovu.

"Napredak na važnim ali osjetljivim pitanjima, kao što je ovo, može da se ostvari samo uz konsultacije sa svim relevantnim akterima", dodao je Zanier.

On je istakao da će nastaviti angažman na pronalaženju rješenja za sjeverno Kosovo, uprkos odbijanju Prištine da razgovara o tom pitanju.
"Nastaviću svoj angažman sa svim stranama po ovom pitanju, obrazlažući svoju zabrinutost i razmenjujući ideje. Mislim da je važno da nastavimo da radimo na mogućem rješenju, koje će dovesti do dugoročnije bezbjednosti, stabilnosti i prosperiteta i na sjevernom Kosovu", rekao je Zanier, dodavši da je zabrinut zbog dugotrajne potencijalne nestabilnosti na tom području.

On je naglasio namjeru da nastavi angažovanje sa svim zajednicama na Kosovu, uključujući srpsku zajednicu, kao ključni dio mandata UNMIK-a.