Ministar u Vladi Srbije za Kosovo Goran Bogdanović ocjenio je da će na kosovskim parlamentarnim izborima 12. decembra učestvovati mnogo veći broj Srba nego na prethodnim, ali da to nije poraz politike koju vodi Vlada Srbije. 

"Takav pristup Srba razumijem, ali to ne znači da ga podržavam. Oni su isticali da ne žele da imaju predstavnike u kosovskim institucijama koji neće raditi u interesu srpske zajednice, već za sebe", rekao je Bogdanović.
 
Bogdanović je apelovao na srpsku zajednicu da ne "nasjeda na provokacije" prije i tokom kosovskih izbora. "Najvažnije je da dolje postoji mir jer sve drugo bi bilo poražavajuće na Kosovu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, to je glavni razlog zašto su se neke političke stranke organizovale u političku organizaciju koja istinski želi da se bori za interese Srba.

Dodao je da niko nema pravo da nekome ko izuzetno teško živi "uskraćuje mogućnost da se bori za opstanak i bolji život".

"Sve te Srbe svakako nećemo ni na koji način šikanirati i dijeliti ih na one koji su izašli na izbore ili nisu. Dosta je podjela, posebno onih na patriote i izdajnike. Te podjele su suvišne, ne samo u ovom trenutku", rekao je Bogdanović.

On je ponovio da je stav Vlade Srbije o kosovskim izborima poznat - da ne postoje uslovi da vlada pozove Srbe da učestvuju na izborima.
 
Ali je dodao je da je izborni sistem na Kosovu takav da je Srbima i uz minimalni odziv zagarantovano deset poslaničkih mandata.
 
Dodao je da je sa šefom EULEX-a, Xavierom Bout de Marnhacom, pričao o organizaciji kosovskih izbora 12. decembra i načinu na koji će to biti urađeno na sjeveru, gde su Srbi većina stanovništva.

"Bilo je glasina da će se biračka mjesta otvarati u policijskim stanicama. Dogovorili smo se da ne treba da se otvaraju tamo jer se time dodatno iritira srpska zajednica. De Marnac je dodao da takva namjera nije ni postojala", objasnio je Bogdanović.