Zamjenik šefa EULEX-a Andy Sparks izjavio je da rad evropske misije na Kosovu zavisi od političke sredine na Kosovu. 

U intervju za Koha Ditore, Sparks je rekao da je "potrebno vrijeme da se vide rezultati 'velikih slučajeva'" i prava politička volja od kosovskih autoriteta za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije.

Sparks je istakao da "EULEX nastavlja da radi svoj posao i da će ga privesti kraju" kada je riječ o slučajevima osumnjičenih za korupciju.

"Postoji jedan univerzalan princip da niko nije nad zakonom. Nijedna pozicija vas ne može udaljiti od pravde. Neki slučajevi visokog profila su komplikovani i jedina stvar koju vam mogu reći jeste da se nastavlja rad na slučajevima koje i vi znate", rekao je Sparks, odgovarajući na pitanje kakvu ulogu treba da ima EULEX kada je riječ o osumnjičenima za korupciju u visokim novoima vlasti.

Zamjenik šefaEULEX-a je rekao da u procesu borbe protiv korupcije ne može uticati ni izborni proces koji je trenutno u toku na Kosovu, a ni najavljeni dijalog sa Beogradom.

"Dozvolite mi da jasno kažem - ne postoji ništa što može spriječiti EULEX u borbi protiv korupcije", rekao je zamjenik šefa ove misije.

O ulozi EULEX-a u dijalogu s Beogradom, Sparks je naglasio da je EULEX tehnička misija ali da ima stručnjake koji mogu poslužiti tokom dijaloga.

"Svi znamo da je Generalna skupština UN odobrila ideju da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Kathryne Ashton olakša dijalog između Prištine i Beograda. EULEX je tehnička misija EU. Unutar EULEX-a su stručnjaci raznih oblasti koji u određenim fazama dijaloga mogu poslužiti, ali to ne znači da će EULEX napraviti dijalog. EULEX kao resor EU može ga olakšati", rekao je on.

Sparks je od početka novembra preuzeo funkciju zamjenika šefa Misije EU za vladavinu zakona na Kosovu. Pre toga bio je britanski ambasador na Kosovu.