Predsjednik vlade Albanije Sali Berisha ocijenio je da su poslije proglašenja nezavisnosti Kosova granice na Balkanu konačno povučene.

Berisha je izjavio da je i sam  godinama razmišljao o ujedinjenju svih albanskih teritorija na Balkanu, i prema njemu, Albanija i kosovo će se ujediniti na osnovu zajedničke procjene sa EU.

U intervjuu za švicarski dnevnik na njemačkom jeziku “Tages Anzeiger”, Berisha je najavio skoru posjetu predsednika Srbije Borisa Tadića Tirani i istakao opredeljenje njegove vlade da "konačno popravi" odnose sa Beogradom.

"Sa nezavisnošću Kosova su granice na Balkanu konačno povučene. Većina Albanaca u regionu je za integraciju u Evropsku uniju. Mi ćemo se ujediniti u okviru evropske zajednice vrijednosti. Za to nisu potrebne izmnene granica", rekao je Berisha.

Na opasku da njegova vlada gradi puteve koji će omogućiti bolju komunikaciju među Albancima na Balkanu i na pitanje da li "i na taj način može da nastane Velika Albanija", Berisha je rekao da "novim auto-putem od Dursa do kosovske granice Albanija želi da podstakne privredni razvoj čitavog regiona" i da će "jednog dana od toga profitirati i svi u ovom regionu".

Dodao je da je "rođen na granici Albanije sa Kosovom" i da je "i sam dugo verovao u ideju ujedinjenja svih albanskih područja na Balkanu".

 "Danas kažem: Mi moramo tijesno da sarađujemo sa susjedima da bi granice izgubile značaj i da bi ljudi mogli slobodno da se kreću", naveo je albanski premijer.

Najavljujući da "u Tirani uskoro očekuje predsjednika Srbije Borisa Tadića, što će biti prva posjeta jednog beogradskog političara visokog ranga", Berisha je ukazao da "promjene granica neće biti tema razgovora".

 "Onaj ko misli da će priključivanjem ostatka Kosova Albaniji albansko pitanje biti rješeno, ozbiljno se vara ili želi nove sukobe", rekao je on.

Podsjećajući da "albansko stanovništvo živi na jugu Srbije, u Makedoniji i Crnoj Gori" Berisha je ocjenio da "posebno makedonska vlada mora da tretira Albance kao punopravne građane".

"Ali, povlačenje novih granica bi nas samo udaljilo od Evrope, a naše EU-ambicije morali bismo da zakopamo za narednih 20 godina", ocjenio je Berisha.