Politički predstavnici Srba na sjeveru Kosova upozorili su da bi otvaranje biračkih mjesta za predstojeće kosovske vanredne parlamentarne izbore 12. decembra u ovom dijelu Kosova moglo prouzrokovati incidente i destabilizaciju situacije.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u srpskoj vladi Oliver Ivanović kaže da bi svaka odluka koja bi bila suprotna stavu Vlade Srbije, kada je u pitanju sprovođenje izbora na sjeveru Kosova, mogla biti tretirana kao provokacija među lokalnim srpskim stanovništvom.

“Naš stav je da biračka mjesta u bilo kojoj javnoj prostoriji na sjeveru Kosova mogu predstavljati izazov i uzrok za incidente, a to nam najmanje treba. Suprotan stav Vladi Republike Srbije mogao bi da se tretira kao provokacija, a onda se ne zna kako bi se ta provokacija završila", kaže on.

Ivanović smatra da se eventualni incidenti i destabilizacija situacije na sjeveru Kosova mogu izbeći ukoliko bi organizatori predstojećih kosovskih izbora biračka mjesta usmjerili na multietnička naselja u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici gdje žive Srbi, Bošnjaci i Albanci - poput Bošnajčke mahale, Tri solitera, Suvog Dola i Mikronaselja:

I predsjednik opštine Zvečan, nadomak sjeverne Mitrovice, Dragiša Milović kaže da su izbori apsolutno neprihvatljivi za Srbe na sjeveru Kosova.

Milović smatra da otvaranje biračkih mjesta u srpskim državnim institucijama na sjeveru Kosova neće biti moguće.

“Za nas je neprihvatljivo da neko iz Prištine pokuša da otvori biračko mjesto u prostorijama policijske stanice u Zvečanu. To se nigde u svijetu ne dešava tako da ni mi ovde nećemo dozvoliti tako nešto. Vjerovatno će Albanci iz naše opštine izaći na te izbore i to u svojim selima i njihovim školama i sigurno je da ih u tome niko neće sprečavati”, kaže Milović.

Portparol Policije Kosova Besim Hoti kaže da je policija preduzela sve neophodne mjere kako bi glasanje na sjeveru Kosova 12. decembra proteklo u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

“Mi imamo operativni plan, koji podrazumjeva da građani na sjeveru Kosova nesmetano, u mirnom i sigurnom okruženju, izlaze i glasaju. Mislim da će oko 1000 policajaca u mitrovačkom regionu biti uključeno u ovaj operativni plan. Mi smo tu da obezbjedimo sigurno okruženje za sve građane i imaćemo punu podršku EULEX-a i KFOR-a ukoliko to bude bilo potrebno”, kaže Hoti.

Na prošlim kosovskim izborima na sjeveru Kosova zabilježana je zanemarljiva izlaznost birača, a takozvani pokretni punktovi na kojima su građani mogli da glasaju bili su van urbanih sredina.