Predstavnik Evropske unije na Kosovu Piether Feith izjavio je danas u Briselu da je "prilično iznenađen izjavom srpskog predsjednika Borisa Tadića na samitu OSCE-a u Astani da će svaka promjena realnog postojećeg stanja na Kosovu prekinuti dijalog s Prištinom”.

Feith je, u raspravi o Kosovu u Spoljnopolitičkom odboru Europskog parlamenta, dodao da je za njega to "prilično iznenađujuće jer smatram da o stvarnom stanju na terenu odlučuju građani, a ne vlade".

Feith se saglasio s ocjenama poslanika Europskog parlamenta da na Kosovu postoji visok stepen korupcije i organizovanog kriminala, ali je dodao da EULEX nastoji da doprinese popravljanju tog stanja.
 
"Stav EU je da ako se građani opredjele za demokratske promjene, u ovom slučaju na sjeveru Kosova, mislim da to ne treba da ometa bilo koja vlada", dodao je Feith.
 
Tadić je u Astani izjavio da "Srbija očekuje da neće biti pokušaja promjene realnosti na terenu dok su razgovori u toku" i da bi "svaki pokušaj promjene realnosti na terenu upotrebom sile izazvao momentani prekid dijaloga".

Feith je rekao da smatra da će se EU i međunarodna zajednica na sjeveru Kosova "suočiti s razočaranjem, mada znam, s obzirom na prilike, da ima tamo onih koji bi se uključili u nove političke stranke". A politički lideri tih stranaka su, po riječima Feitha, u tri navrata napadani ručnim bombama.

Feith je istakao je da će, ako se u neko dogledno vrijeme ne otvori mogućnost za ukidanje viza EU za građane Kosova, onda kosovski Albanci moći da dobiju pasoše države Albanije čijim građanima treba da budu ukinute europske vize.
 
On je rekao da očekuje veću izlaznost na izbore kosovskih Srba, ali je rekao da žali što su na sjeveru Kosova Srbi "od paralelnih struktura" pozvani da bojkotuju izbore. Specijalni predstavnik EU je naglasio da ne sme biti ni poruka političkih vođa albanske zajednice na Kosovu koji "unaprijed govore o prevari i prije nego što se sve dogodi". To, prema njegovim riječima, "stvara lošu atmosferu, sumnje i sve može preokrenuti u lošem pravcu".

On je time odgovorio i na pitanja poslanika EP da ne postoji li opasnost da se na Kosovu poslije izbora ponovi "scenario Albanije", gdje opozicija mesecima na priznaje izborne rezultate i bojkotuje parlament.