Lider Alijanse za novo Kosovo (AKR) Bedžet Pacoli izjavio je u intervjuu za hrvatski magazin Globus da mu je cilj da postane prvi predsjednik izabran u nezavisnom Kosovu i da će on biti, kako je rekao, kosovski Tito.

"Ja ću biti kosovski Tito", rekao je Pacoli (51), dodajući da da je od poznatih političkih lidera fasciniran Josipom Brozom Titom, za koga kaže da je bio jedinstven i neponovljiv.

Lider Alijanse za novo Kosovo (AKR), za koga se ocjenjuje da je jedan od najbogatijih Albanaca na svijetu, uvjeren je da će pobjediti na izborima koji će se održati 12. decembra i da će preuzeti vlast.

Pacolli veruje da će, bez obzira na stav Beograda, Srbi ipak izaći na ove izbore.

„Srbi će izaći na izbore, iako vlasti u Beogradu ne žele takve stvari, ali oni obično brinu o njima samo u toku izbornih kampanja. Najveći problem je sjever Kosova, gde je srpska populacija veća", rekao je Pacolli.

On je od sredine devedesetih godina prošlog vijeka do danas potrošio desetine miliona eura lobirajući za kosovsku nezavisnost. Pacolli je od srijede na Kosovu, gdje će učestvovati u izbornoj kampanji svoje partije. Svoju kampanju juče su širom Kosova počele sve političke partije prijavljene za učešće na kosovskim parlamentarnim izborima.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) počela je predizbornu kampanju u minut poslije ponoći. Na prvoj tribini predstavili su 110 svojih kandidata i istakli da se nadaju da će ovi izbori njihovom predsjedniku Ramushu Haradinaju obezbjediti još jedan četvorogodišnji mandat premijera.

Prvi potpredsednik AAK Blerim Shalja rekao je da je ova Vlada za tri godine svog rada, Kosovu nanijela samo štetu. Građanima Kosova Shala je obećao da će za dvije godine bez viza moći da putuju po zemljama Evrope.