Kako se navodi, građani ovih zemalja su "izuzeti od obaveze vađenja viza" EU, osim Velike Britanije i Irske, ali bez prava na rad u zemljama evropske 27-orice.

Građani koji imaju biometrijske pasoše će u turističke ili slične svrhe moći da bez viza borave najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su 12. novembra Deklaraciju kojom se ministrima unutrašnjih poslova zemalja EU predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra.

Kada je reč o Albaniji i BiH, Savet ministara smatra da te zemlje ne ispunjavaju merila utvrđena u dijalogu o viznoj liberalizaciji EU i zemalja Zapadnog Balkana. U političkoj deklaraciji koju je Savet minsitara EU usvojio poziva se Evropska komisja da predloži ukidanje režima viza za te dve zemlje "čim to bude moguće".

Na samitu EU - zapadni Balkan, održanom u Solunu 2003. godine, potvrđeno je da je liberalizacija viznog režima za zemlje zapadnog Balkana blisko povezana sa njihovim napretkom u implementaciji ključnih reformi u oblasti vladavine zakona, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, imigracije i jačanja njihovog administrativnog kapaciteta u pograničnim kontrolama i bezbednosti dokumenata.

Sporazumi o viznim olakšicama stupili su na snagu 1. januara 2008. godine sa pet zemalja zapadnog Balkana - Albanijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, što je bio prvi konkretan korak u pravcu bezviznog režima za građane ovih zemalja.

OSLOBAĐANJE IZ "ZATVORA"

Makedonski premijer Nikola Gruevski je u pismenoj izjavi svojevremeno pozdravio usvojenu Rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se preporučuje ukidanje viza za građane Makedonije, Srbije i Crne Gore od 19 decembra.

"Za građane, za mene i za makedonsku Vladu ovaj pozitivan korak je verifikacija naše snažne posvećenosti i našeg napora za reformu i modernizaciju društva i države", ističe premijer Gruevski, koji se nada da će ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja članica Unije potvrditi Rezoluciju.

Potpredsednika Vlade Srbije Ivica Dačić, nedavno je rekao da Beograd nastavlja da radi:

“Građani Srbije su zaista zaslužili da putuju bez šengenskih viza, to je i državna politika, ali nije krajnji cilj. Krajnji cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji,” rekao je Dačić.

"Vize su bile posledica aljkavosti našeg sistema i nesposobnosti lidera ove zemlje da ispune administrativne preduslove za njihovo ukidanje. Evropa nikada nije bila prepreka za proces vizne liberalizacije,“ smatra lider opozicione Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kazao je nedavno da je ovo bio "ne samo zatvor već i jedna potpuno izolacija dugo godina".

"Neće taj vizni režim toliko možda značiti u nekom tehničkom smislu, ali značiće nešto mnogo više u smislu osvajanja one duhovne slobode, onog osjećaja pripadnosti Evropi koju su nam prije dvadeset godina ukrali," kaže Radulović.

Izvor: RSE