Deset ljudi, među kojima i ujak odlazećeg kosovskog premijera Hashima Thaqija, optuženi su u "slučaju Bllaca" za mnoga krivična djela. 

"Koha ditore" navodi da će deset osumnjičenih „zvanično optužiti Specijalno tužilaštvo zbog organizovanog kriminala, ubistva i pokušaja ubistva".

Optužnica će biti podjeljena na tri teška krivična djela - teško ubistvo, pokušaj teškog ubistva i organizovani kriminal.

Koha je navela i imena članova grupe i to su "Shpresim Uka, Fahredin Gashi, Azem Syla, Ekrem Jashari, Nazim Bllaca, Shaban Syla, Driton Hajdari, Bekim Syla, Sadik Abazi i Hysri Rama“.

Dnevnik tvrdi da je saznao sadržaj optužnice, dodajući da će ona biti podignuta do kraja ove sedmice.

"Svako od desetoro optuženih se može naći u po bar dva ova djela", naveo je list, dodajući da će za ubistvo biti optuženi Bllaca, Abazi, Uka, Gashi, Syla i Hajdari.

Bllaca je zatalasao kosovsku i širu javnost kada je priznao da je bio u grupi egzekutora ilegalne obavještajne službe Kosova, pod kontrolom Thaqijeve Demokratske partije Kosova.

Pripadnici te službe su, prema javnim iskazima Bllace, izršavali politička ubistva, uglavnom političkih protivnika PDK. Naloge, za likvidacije, kako je rekao Bllaca, je izdavao visoki zvaničnik te stranke Azem Syla.