Ministarstvo za saobraćaj i telekomunikacije još uvijek nije angažovalo nadzornu kompaniju za višemilionski projekat izgradnje autoputa Vrbnica-Merdare.

Potpisnik ugovora za izgradnju autoputa, konzorcijum "Bechtel-Enka", skoro 7 mjeseci radi bez nadzornog organa od strane privatne kompanije koja bi trebala biti angažovana kao nadzorni organ od strane Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije.

Radovim na autoputu koji nosi ime "Ibrahima Rugove" počeli su maja mjeseca ove godine, dok je Ministarstvo za saobraćaj u avgustu objavilo dobitnika tedera za nadzor radova, a to je italijanska kompanija "Merilino Progeti & Politechnica". Ponuda ove kompanije iznosi 6.875.896 eura. Zvaničnici Ministarstva za saobraćaj  nisu dali objašnjenje zašto još uvijek nije potpisan ugovor sa ovom kompanijom nakon tri mjeseci i objavljenih svih procedura.

Saznaje se da je prilikom ovjere dokumenata koje je ova kompanija dostavila u ponudi uočena sumnja da su "papiri" falsifikovani. Glasnogovornik Xhevdet Pozhari i Limajev savjetnik Endrit Shala nije htjeli da daju objašnjenje po pitanju nadzornog organa. Tender za nadzornu kompaniju bio je raspisan u aprillu dok još nisu počeli radovi od strane američko-turske kompanije "Bechtel-Enka".

Osim ovom konzorcijumu "Bechtel-Enka", plaćaju se i naknadni radovi do 20 odsto od ukupne vrijednosti ugovora. Izvođač radova na autoputu ima pravo na izmjene u osnovnom projektu do 20 odsto dok Zakona o javnim nabavkama na Kosovu odobrava isplati i za naknadne radove koji nastaju zbog izmjena u projektu samo do 10 odsto.