Misija OSCE-a neće nadgledati vanredne parlamentarne izbore 12. decembra na Kosovu, ali će pružati tehničku podršku Centralnoj izbornoj komisiji.

Dužnosnici ove misije su izjavili za BBC-u da je uloga OSCE-a prerasla u ulogu podrške i savjetodavnu za institucije koje organiziraju izbore na Kosovu.

No, na ovim izborima, OSCE će pružiti svoju pomoć kroz tehničke savjete odgovrnima za vanredne decembarske  izbore, posebno u uslugama za birače i promatrače izbora i političkih stranaka.

Također, službenici ove misije su isključili mogućnost da će OSCE biti uključen u bilo kojem obliku u organizaciji ili promatranju izbora na Kosovu, ali će samo pružiti tehničku podršku u proizvodnji popisa birača i obuke izbornih komisija.

Misija OSCE-a koja djeluje na Kosovu od kraja oružanog sukoba na prije 11 godina, do 2007, kada su održani opšti izbori organizirani od strane domaćih institucija, organizirao je pet opštinskih i parlamentarnih izbora. OSCE zadržava neutralan stav o statusu Kosova, od proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. Misija je smanjila svoju prisutnost na Kosovu, ali i dalje pomaže Kosovu na području demokratizacije društva.