Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio za bečki „Standard“ da će dijalog Beograda i Prištine najvjerovatnije početi u februaru ali da neće biti riječi o sjeveru Kosova.

Thaçi je u intervjuu bečkom dnevniku negirao tvrdnje predsjednika Srbije Borisa Tadića da Priština odugovlači sa početkom dijaloga.

Prema njegovim riječima, Beograd je taj koji je do sada odbacivao sve pregovore.

"Mi smo uvek prihvatali dogovore kojima je posredovala međunarodna zajedinca, počev od Rambujea, ali je Beograd sve to odbacivao. Perspektiva za Kosovo otvorena je tek u proteklih deset godina. Sve se sada planira u Briselu i Vašingtonu, a Priština će na vrijeme igrati svoj aktivni deo", naglasio je Thaçi.

Prema njegovim riječima najvažnije teme dijaloga Beograda i Prištine biće "nestala lica, koordinacija mjera protiv organizovanog kriminala, infrastruktura i energija".

Što se sjevera Kosova tiče Thaçi je podvukao da "ni pod kojim okolnostima sa Beogradom neće biti diskusija o unutrašnjoj organizaciji Kosova".

"Teritorija Kosova je međunarodno priznata. Mi smo u potpunosti primenili Ahtisarijev plan, i kada je riječ o sjeveru. Optimista sam da će Beograd sada promeniti stav prema srpskim građanima Kosova. Ne može se biti konstruktivan sa Briselom i jako destruktivan sa Kosovom. Kosovo je na evropskoj agendi i verujem da su i oni to razumijeli. Taj proces će se zaključiti međusobnim priznavanjem Srbije i Kosova“, dodao je on.