Šef ICO-a na Kosovu Peter Feith danas je ponovio poziv američki ambasadora Christophera Della. Dell je dan ranije pozvao političare da budu što dalje od biračkih mjesta na dan izbora, a takođe i Faith je uputio sličan zahtjev lokalnim političarima.


"Veoma je važno da ovi parlamentrarni izbori proteku istinski slobodni i demokratski. Takođe da i cijeli proces bude na najvišim međunarodnim standardima. Takođe bih želio ponoviti ono što je gospodin Dell rkao: Na dan izbora političari bi trebalo ostati što dalje od biračkih mjesta, ostavljajući građane da glasaju shodno svojim političkim ubjeđenjima", rekao je šef ICO-a. Ovaj zahtjev političarima, Feith je uputio tokom posjete Prizrenu zajedno sa specijalnim izvjestiocem Parlamenta EU, Ulrike Lunacek. Takođe i ona je pozvala političke partije da izbori budu slobodni, demokratski i pošteni.

"To je kodeks ponašanja koji su potpisale sve političke stranke. I znam da je dužnost medija i civilnog društva da u detalje gledaju i prate kako političke partije poštuju ovaj kodeks ponašanja u koji spada i nadzor njihovih financijskih sredstava i drugih stvari", istakla je Lunacek. Ona je naglasila da će na dan izbora biti na Kosovu u posmatračkoj misiji Europskog parlamenta kako bi pratila izborni proces.

Kao što je rečeno juče je i američki ambasador na Kosovu, Christopher Dell, poslao poruku svim službenicima institucija da ostanu što dalje od biračkim mjesta.

"Ne osjećam zadovoljstvo kad vidim prisustvo ljudi iz institucija blizu birališta, jer tamo oni samo stvaraju problem", rekao je Dell.

Zahtjevi Della i Feitha su došli nekoliko dana prije početka izborne kampanjeza parlamentarne izbore koji će se održati 12. decembra, kada će se narod Kosova usmjeriti na birališta da izaberu svoje predstavnike u parlamentu Kosova za sljedeće 4 godine.