Politički analitičari u Prištini dijele različita mišljenja o tome da li ili neće biti masovnijeg izlaska birača na Kosovu na izborima 12. decembra.

Analitičar Driton Lajçi izražava mišljenje da kosovsko biračko tijelo nije još uvjereno da postoje dobre alternative iz programa političkih stranaka, koji su, prema njemu, povezani su njihovim vođama i klanovima unutar stranke.

S druge strane, Ramush Tahiri je izrazio uvjerenje kako birači ove godine imaju više mogućnosti i umjesto bojakota izabraće izlazak na izbore. Tahiri vjeruje da će promjene unutar postojećih stranaka, te stupanje na političku scenu novih partija barem malo povećati mobilizaciju biračkog tijela da izađu na birališta.

"Činjenica da će te promjene mobilizirati biračko tijelo i da će izaći u većem broju nego ranije, zbog toga što je interesovanje poraslo. Također, ove promjene, nisu slučajne, i da će one donijeti promjene na političkoj sceni. Dakle, politička scena se mijenja, ali mijenja se i biračko tijelo, koji je počeo razmišljati o važnosti svojega glasa", procjenjuje Tahiri.

S druge strane Lajçi ne očekuju povećanje postotka izlaznosti, vjerujući da su političke stranke još uvijek povezane s čelnicima i interesnim skupinama. No, ona pasivno biračko tijelo koje ne glasa, prema Lajçiju, još uvijek pred sobom nema program koji će ih uvjeriti da izađu na izbore.

"Ne možemo sa mnogo nade i optimizma govoriti o povećanju izlaznosti birača na budućim decembarskim izborima. Stranke su i dalje koncentrirane oko pojedinaca i još uvijek u prvom planu nisu programi političkih stranaka. Nmamo niti jendnu bitnu inovaciju ili bilo koje znatnije promjene koje će privući građane Kosova", ocjenjuje Lajçi.

Prema njegovim riječima, nedavni razvoj koji je vodio zemlju ka vanrednim parlamentarnim izborima, iritira biračko tijelo i tjera ga da ne izađe masovno na izbore.


Na temelju nedavnih lokalnih i parlamentarnih izbora, izlaznost kosovskog biračkog tijela na izborima kretala se u rasponu od 42 do malo iznad 44 posto. Međutim, i ove brojke su sumnjive , zbog toga što na Kosovu ne postoji registar koliko tačno osoba ima pravo glasa.