Vlasti u Beogradu utvrdile su platformu za predstojeći dijalog sa Prištinom, koja je zasnovana na skupštinskim rezolucijama o Kosovu, piše "Danas".

Određeni su i članovi tima za pregovore, među kojima nema visokih političkih ličnosti, saznaje ovaj dnevnik u Vladi Srbije.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da detalji te platforme još nisu za javnost, jer bi njihovo objavljivanje značilo "bacanje karata na sto prije nego što je utakmica uopšte počela".

Ivanović je potvrdio da je određeno ko će biti "glavni čovjek" Beograda za vođenje dijaloga, kao i članovi pregovaračkog tima, ali nije mogao da otkrije o kome je riječ.

"Sve što vam mogu reći jeste da ni prvi čovek našeg tima, kao ni članovi tog tima koji će implementirati platformu, nisu iz redova ministara Vlade Srbije, niti ima državnih sekretara. Oni, međutim, nisu ni nekakvi nezavisni pojedinci, već pripadaju aparatu vlade u nekom širem smislu", naveo je Ivanović.

Kako je objasnio Ivanović, razlog zbog kojeg nisu uključeni visoki državni predstavnici jeste namjera da se izbjegne politička nota u dijalogu koji bi, bar na početku, trebalo da bude posvećen, prije svega, rješavanju pitanja koja opterećuju svakodnevni život ljudi na Kosovu.

RSE