Grupa novinara iz Prištine posjetila je Beograd, gdje su razgovarali sa svojim kolegama o izazovima i problemima koje nosi ova profesija.

Glavne teme odnosile su se na uslove u kojima rade, problema sa kojima se suočavaju, a kako sami tvrde, ostvareni su i brojni kontakti koji će svima služiti u budućem radu.

Ovaj profesionalni trening organizovale su kancelarije OECD-a u Prištini i Beogradu, a novinari iz Srbije trebalo bi svojim kolegama da uzvrate posjetom Prištini 2011.

Tokom dana, novinari sa Kosova posjetili su i B92. Oni kažu da im veliki problem predstavljaju putovanja, pošto imaju kosovska dokumenta sa kojima ne mogu da putuju slobodno.

"Razgovarali smo interesantne stvari između kolega iz Srbije i kolega sa Kosova. Slični problemi, slične komplikacije za ovu našu profesiju. Evo već danas smo imali problem. Nismo mogli da uzmemo pasoše i da budemo ovde. Uzeli su nam pasoše i pustili nas da dođemo, ali kad se vratimo daće nam pasoše", kaže novinar Arda Avdiu sa RTK-a iz Prištine.

Muhamet Hajrulahu iz organizacije BIRN iz Prištine naglašava da su ovakvi susreti dragocjeni zbog kontakta i novih poznanstava.

"Ali je mnogo dobro što imaš kontakte. Ako ti nešto treba, ako radiš neki prilog, istraživanje ili tako nešto, imaš nekog koga možeš da zoveš da ti nađe broj, da ti pomogne", kaže Hajrulahu.

b92