Žitelji Kosova su peta najveća grupa azilanata u zemljama Europske unije, a Vlada Kosova nije uspjela da sprovede politiku repatrijacije i reintegracije, zbog čega proces vizne liberalizacije nije mnogo odmakao, navodi se u najnovijem izvještaju Europske inicijative za stabilnost. 

U analizi ove organizacije, čije djelove prenosi list "Koha ditore", navodi se da je ovakav razvoj događaja uticao da Kosovo ostane najizolovanija zemlja na svijetu i da sa njom nije čak ni počeo razgovor o liberalizaciji viza.

Inicijativa je pozvala EU da promjeni aktuelni stav prema Kosovu jer, ostavljajući Kosovo van procesa vizne liberalizacije, nanosi štetu svojim interesima na Kosovu.

Istraživački institut Evropske inicijative za stabilnost u redovnom izvještaju za Kosovo je pozvao na uzbunu zbog kretanja građana Kosova van granica i ocijenio da Evropska unija minira i sopstvene interese na Kosovu, izolujući njegove žitelje, čineći ih najizolovanijim narodom na svijetu.

Izvještaj podsjeća da žitelji Kosova mogu da putuju bez viza sa svojim pasošima u samo pet zemalja, a da se sa bilo kojim drugim pasošem može putovati u više od pet zemalja bez viza.

Ovaj međunarodni institut je tražio od Euvropske unije da što prije počne zvanične pregovore o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i da kosovskim vlastima zvanično preda upustvo.