Specijalni predstavnik EU na Kosovu Pither Feith izjavio je da će dijalog Beograda i Prištine predstavljati šansu za uspostavljanje nove faze regionalne saradnje. 

"Lideri u Beogradu i Prištine imaju priliku da naprave pravu promjenu u standardu življenja ljudi“, rekao je Feith u predstavništvu Europske komisije u Berlinu.

Feith je u posjeti Berlinu u znak podrške europskoj perspektivi Kosova. Tokom posjete, on je imao sastanke sa visokim predstavnicima njemačke vlade, Bundestaga i predstavnicima civilnog društva.

"Prihvatanje dijaloga Beograda i Prištine, i posredničke uloge EU, prihvaćene od svih strana na osnovu Rezolucije Savjeta bezjbednosti UN i saglasnost da se usredsrede na stvari koje će poboljšati živote ljudi mogu i treba da najave novu fazu regionalne saradnje“, kazao je Feith.

Feith je u Berlinu rekao da je od 2008. godine EU postala jedna od najbližih partnera na Kosovu, što odražava značaj europske perspektive Kosova.

Proces stabilizacije i pridruživanja Kosova, dok još nije ugovoren odnos sa EU, povezuje Kosovo sa širom europskom perspektivom i omogućava da se kosovska politika i zakonodavstvo približe standardima usvojenim u okviru EU, kazao je predstavnik EU na Kosovu.

"Postoje značajni izazovi regionalne saradnje Kosova, uključujući i razlike oko pitanja statusa, ali je EU bila u mogućnosti da odigra svoju ulogu u pronalaženju prihvatljivog obostranog rješenja. Značajan primjer je konferencija u Sarajevu, u organizaciji španskog predsjedavanja EU, gdje su predstavnici sa Kosova i iz Srbije bili u mogućnosti da zajednički prisustvuju“, rekao je Feith.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa ekonomskim razvojem i napretkom Kosova u borbi protiv kriminala i korupcije, Feith je rekao da će buduća Vlada Kosova morati da poboljša učinak na polju ekonomije i da više radi na smanjenju visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala.

U vezi sa mogućnostima za liberalizaciju viznog režima, on je rekao da Kosovo dijeli europsku perspektivu regiona.