Gotovo dvije godine nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je nedovršena država, samo ograničeno suverena i de fakto podijeljena, ocijenjeno je u novoj studiji Fondacije "Fridrih Ebert", koja je predstavljena u Renerovom institutu u Beču.

U studiji se navodi da misija Evropske unije /EULEKS/ bilježi samo skromne uspjehe, dok stalno visoka nezaposlenost i rasprostranjeno siromaštvo predstavljaju "bombu koja otkucava".

"EU policija, pravosuđe i carina do sada nije ništa uradila protiv de fakto podjele zemlje u jedan većinsko albanski naseljeni dio i srpsko većinski sjeverni deo, kao ni poboljšala tešku ekonomsku i socijalnu situaciju", navodi se u studiji, čiji su autori politolozi Vedran Džihić i Helmut Kramer.

Prema njihovom mišljenju, krivicu za ograničeni uspjeh UNMIK-a i EULEKS-a snose međunarodni službenici, jer su svojim privilegovanim položajem, kao i umiješanošću u slučajeve korupcije, izgubili funkciju uzora.

Saradnja Albanaca i Srba u kriminalu

"Jedina profitabilna ekonomska oblast na Kosovu, u kojoj postoji saradnja Albanaca i Srba, čini se jeste organizovani kriminal", ocijenili su autori, istakavši da kriminalne bande na Balkanu kontrolišu trgovinu heorinom u Evropi, a da je takođe lukrativan šverc cigareta i benzina, kao i ljudima.

Analiza je pokazala da je u svim ostalim oblastima privreda na Kosovu u katastrofalnoj situaciji, te da privredni rast, spoljnotrgovinski deficit i stopa siromaštva i nezaposlenosti pokazuju negativan razvoj.

Autori su ukazali da je standard života na Kosovu daleko niži nego u susjednim zemljama i da gotovo 40 odsto stanovništva Kosova živi u siromaštvu.

Prištini dati evropsku perspektivu

Džihić i Kramer su istakli potrebu da EU svoju politiku prema Kosovu razmotri i značajno promijeni, te da se prije svega Prištini mora ponuditi evropska perspektiva, kako bi se pospješio razvoj.

Šef policijske jedinice EULEKS-a Dominik Orsini negirao je neuspjeh ove misije na Kosovu, ocijenivši da je godinu dana od njenog uspostavljanja prerano reći da je misija doživjela neuspjeh.

Austrijski diplomata i jedan od glavnih pregovarača u procesu razgovora oko statusa Kosova Alber Roan stao je u odbranu misije EULEKS, uputivši kritike na račun nedostatka jedinstva među albanskim političarima o brojnim problemima u zemlji.

"Sve do nezavisnosti svi su radili u istom pravcu, a nakon proglašenja nezavisnosti, njihovim radom je počela da vlada partijska politika", rekao je Roan.

U odbranu misije Euleks stali su i austrijski političari u EU Ulrike Lunaček i Hanes Svoboda.

Izvor: RSE