Ljubljanski institut IFIMES procjenjuje da PDK Hashima Thaçija ima najveće šanse da pobjedi na vanrednim izborima na Kosovu.

U studiji tog instituta navodi se da će izbornoj pobjedi Thaçijeve partije doprineti to što je LDK oslabljen, dok je lider AAK Ramush Haradinaj u Hagu zbog optužbi za ratne zločine.

Dnevnik "Zëri" prenosi studiju u kojoj se ističe da novi predsednik LDK Isa Mustafa nije izveo očekivane korjenite promjene u partiji i nije u partiji uspio da zadrži sina pokojnog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

Procjenjuje se da bi Mustafa sa mlađim Rugovom na položaju potpredsjednika mogao da napravi "pobjednički tandem".

Prema studiji, AAK će, uprkos tome što na izbore ide bez lidera Haradinaja, imati uspješnu izbornu kampanju.

Takođe se procjenjuje da dva nova politička subjekata koji će uči u izbornu trku - stranka "Fryma e re" i pokret "Samoopredeljenje", mogu da predstavljaju jezičak na vagi i da je teško zamislivo da se formira nova Vlada bez jedne od te dvije stranke, koje okupljaju značajan broj mladih i neopredjeljenih glasača.

Posebno mjesto u izbornoj trci imaju srpske političke stranke i subjekti koji će, kako se očekuje, biti u postizbornoj koaliciji sa PDK-om.

IFIMES ocjenjuje da će izbori dati odgovor na pitanje da li će se pojaviti albanski politički lider koji će biti u stanju da integriše oko 20 odsto teritorije Kosova koja nije pod kontrolom kosovske vlade već, kako se navodi, Beograda, i obezbjediti da taj dio teritorije bude "pod kišobranom Kosova ili zauvjek izgubljen".