Posljednja faza razgovora Beograd-Priština mogla bi da se realizuje kad obje strane budu blizu članstvu u EU, kaže direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS) Luan Shllaku.

On je za list "Danas" kazao da prognozira da će to biti za 10 godina, a da se učlanjenje u EU ne može ostvariti prije nego što Srbija prizna Kosovo.

Shllaku, koautor Platforme za normalizaciju odnosa sa Srbijom, smatra da EU neće dopustiti da se u slučaju Kosova i Srbije ponove greške kao u slučajevima Kipra i Turske, Grčke i Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Evropa je naučila sve o negativnim posljedicama takvih grešaka, ocjenio je Shllaku.

On je rekao da su dokument pripremili Inicijativa Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS) i Klub za spoljnu politiku iz Prištine u saradnji s kancelarijom premijera Thaçija, predstavnicima partija, zvaničnicima kancelarije Pietera Feitha i ambasadorima najuticajnijih država koje su priznale nezavisnost.

Taj dokument, kako je ocjenio, trebalo bi da bude nacrt za strategiju Kosova za predstojeći dijalog sa zvaničnim Beogradom.

On je objasnio da platforma podrazumjeva da se proces dijaloga sprovede iz tri cjeline - pripremna ili "faza bez statusa", srednja faza ili "faza s neutralnim statusom" i finalna, to jest "faza sa statusom".

"Platforma za normalizaciju odnosa sa Srbijom dugoročnog je karaktera, i nema za cilj da pruži strateška rješenja za pregovore, nego ona gleda na normalizaciju odnosa više kao na jedan dugoročan proces, koji će imati nekoliko faza svoje realizacije", naveo je Shllaku.

Prema njegovim riječima, u svakoj od ovih faza, problemi i izazovi su drugačije prirode.

Inicijativa Kosovske fondacije za otvoreno društvo i Kluba spoljne politike podrazumjeva trećeg važnog "igrača" u ovom procesu, čak najvažnijeg, Evropsku uniju, koja se ne vidi samo kao inicijator i posrednim u pregovorima.

"Prema našoj ideji, EU treba da ima ulogu trećeg pregovarača, a njen ulog u ovoj igri bi bio ubrzana integracija Kosova i Srbije u Uniju. EU može, uz jaku kombinaciju štapa i šargarepe, da privoli i Prištinu i Beograd da ozbiljno pregovaraju, i da u kontinuitetu riješe stvari koje su do sada izgledale nerješive", naveo je Shllaku.

On je rekao da bi pregovori između dvije strane trebalo da se u potpunosti poklope sa agendom EU i njenom politikom proširenja.

Shllaku je zaključio da je Platforma počela da se realizuje kao inicijativa civilnog društva i da ima za cilj da se na Kosovu napravi jedna "konsenzualna platforma", koja će zemlji omogućiti da ima jasnu i proaktivnu ulogu u rješavanju problema sa Srbijom.