Misija Evropske Unije na Kosovu (Eulex) će biti uključena u dijalog vlasti Kosova i Srbije, rekli su diplomatski izvori za današnje izdanje dnevnika "Koha Ditore".

"Tehnička misija na Kosovu će se baviti i netehničkim pitanjima. Eulex će učestovati u olakšavanju dijaloga Kosova i Srbije koji će ubrzo početi. Diplomatski izvori su rekli da je to odluka kabineta Catherine Ashton, koji priprema sva pitanja u vezi sa dijalogom (Prištine i Beograda)", piše "Koha Ditore".
 
List navodi da je ta odluka kabineta visoke predstavnice EU za spoljne poslove i politiku bezbjednosti iznenadna, uzimajući u obzir dosadašnju tendenciju zvaničnika Evropske Unije da se Eulex smatra samo tehničkom misijom.
 
Izvori prištinskog lista su rekli da je "unutar Eulexa bilo i nezadovoljstva zbog te odluke". Zvanično, ni portparoli Eulexa, a ni portparoli u kabinetu Ashton nisu dali objašnjenja.
 
Portparol Eulexa Nikolas Havton je rekao da se "Brisel bavi svim pitanjima u vezi sa dijalogom, uključujući i to da li će Eulex biti uključen". Ni portparoli Catherine Ashton nisu rekli više. Ocjenili su da je to veoma osjetljivo pitanje i rekli da odgovore treba tražiti u Eulexu, navodi dnevnik.
 
Jedan visoki evropski zvaničnik na Kosovu je rekao da "je nemoguće isključiti Eulex iz svih faza dijaloga". "Pitanje suda na sjeveru Kosova ili graničnih prelaza, pitanje nestalih, ali i druge teme su oblasti direktno povezane sa djelovanjem Eulexa", rekao je neimenovani evropski zvaničnik.
 
Zamjenik premijera Kosova u ostavci Hajredin Kuçi je rekao da o "uključenju Eulexa ili neuključenju odlučuju EU i SAD". "Koha Ditore" podsjeća da je posredovanje Eulexa u razgovorima prvi pomenuo ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
 
On je u četvrtak rekao da će dijalog početi "čim Priština bude spremna i da će Eulex posredovati kao misija koja djeluje u okviru rezolucije 1244 (Savjeta bezbjednosti) UN", preneto je u Prištini.