Podjeljenost MItrovice za Srbe u tom gradu ne predstavlja problem koji utiče na svakodnevni život, pokazalo je istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavljeno danas u Prištini.

Većina i Albanaca i Srba kao ključni problem na prvom mjestu vide nezaposlenost, dok je za Srbe na drugom mestu kriminal, a za Albance ekonomska situacija i to što je grad podjeljen. Etnička izolacija i odsustvo interakcije je veće kod ispitanika Albanaca nego Srba.

Među Albancima 49,3 odsto je izjavilo da "nikada" ne vole da se susretnu sa ljudima iz drugih etničkih grupa. Međutim, rezultati pokazuju da tri četvrtine ispitanih Albanaca smatra da je Mitrovica dobro mjesto za život etničkih manjina. Ovo mišljenje je daleko manje pozitivno kod ispitanih Srba i, u manjoj mjeri, kod pripadnika drugih etničkih grupa.

Većina i Srba i Albanaca osjeća se nebezbjednim da pređe most rijeke Ibra. Dok većina Srba smatra da bezbjednost na sjeveru treba da pruža Kfor, za Albance je to na prvom mjestu Kosovska policija. Na drugom mjestu Albanci smatraju da Kfor treba da obezbjeđuje region dok su kosovski Srbi naveli srpsku policiju.

Kada je u pitanju proces decentralizacije, 73 odsto Albanaca je protiv stvaranja nove sjeverne opštine, dok je kod ispiranih Srba čak 60 odsto onih koji nemaju stav o decentralizaciji, a svega 20 odsto je kategorično za i 20 odsto kategorično protiv ovog procesa.