"Mrtvi" se pozivaju da "glasaju". Među njima je i bivši predsjednik, sada pokojni, Ibrahim Rugova. Njegovo ime pojavljuje na popisu birača. U popis birača Centralne izborne Komisiji, koji je skinut sa službene web stranice na internetu, pojavila se osoba po imenu Ibrahim Rugova, koji je umro 2006. Lični podaci osobe s istim imenom na izbornim listama su isti kao oni pokojnog predsjednika.

Na listi birača i dalje se pojavljuje i ime preminulog umjetnika Muharrema Qena, biskupa Mark Sopija i košarkaša Valona Begollija, prenosi Koha.

Dužnosnici Centralne izborne Komisije su se žalili da neizvještavanje o smrti članova obitelji ostaje problem. Liste se mogu redigovati od 22. do 26. novembra.

Ime Ibrahima Rugove nije figuriralo na novembarskim izborima 2009. godine. Ali on je bio prisutan na listi na izborima 2007. godine. Postupak izvješćivanja o preminulima zahtjeva naknade od 20 € kako bi bili sigurni da je njihov član familije skinut sa liste.

Do sada CIK nije dao objašnjenje zašto se ime prvog predsjednika, pokojnog oko četiri godine, nalazi na popisu potencijalnih birača.