Stranke koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, potpisale su zajedničku izjavu o obezbjeđivanju fer i demokratskih izbora.

"Slobodni i fer izboru su kamen temeljac demokratije“, navedeno je u izjavi potpisanoj pred v. d. predsjednika Kosova Jakupom Krasnićijem.

Dodaje se i da se “političke partije i drugi izborni subjekti Republike Kosovo slažu da poštuju zajedničku deklaraciju o opštim izborima koji će se održati 12. decembra ove godine.“

U izjavi stranaka sa Kosova se navodi i da ona ne zamjenjuje nijedan pravilnik niti stavlja van snage zakon o izborima.

Kako je istaknuto u dokumentu, članovi i kandidati političkih partija i entiteta koji učestvuju na izborima obećali su narodu Kosova da će se pridržati potpisanih načela i da će promovisati i deklaraciju i pravila utvrđena zakonom o izborima.

Krasniqi je rekao da je potpisivanjem izjave utvrđen kod ponašanja koji će omogućiti slobodne, demokratske i fer izbore.

Krasniqi je pozvao građane Kosova da izađu na izbore, a građanima i strankama poručio da "vrijeme do 12. decembra iskoriste za neku vrstu nacionalne proslave za novu demokratsku državu, kako bi obezbjedili slobodne, demokratske izbore iz kojih će proizaći demokratske institucije".

Fejt pozdravio potpisivanja Kodeksa o ponašanju na izborima

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Pieter Feith pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave političkih partija o korektnom ponašanju na izborima i objezbeđivaju fer i demokratskog izbornog procesa.

"Pozdravljam to što su političke partije potpisale Kodeks ponašanja. Slobodni, pravični i uređeni izbori najveći su prioritet EU i mi želimo da vidimo da naredni izbori na Kosovu ispune najviše međunarodne standarde", navodi se u Feithovoj pismenoj izjavi podjeljenoj medijima.

Feith je takođe pozvao građane Kosova da na izborima 12. decembra iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju i izaberu predstavnike za koje misle da će najbolje raditi u javnom interesu.

"Članovi zajednica, naročito srpske zajednice, imaju važnu priliku da dobiju veću zastupljenost na ovim izborima. EU, SAD i međunarodni partneri će pomagati proces tako što će obezbjediti mehanizme za praćenje izbora", navodi se u izjavi Pietera Feitha.

On je naveo da je "poštovanje Kodeksa ponašanja djelima, kao i riječima, način da se pokaže posvećenost evropskim integracijama".