U cilju integrisanja i uključivanja mladih iz bošnjačke zajednice u sve tokove društvenog života, te i stvaranja njihovih boljih životnih uslova i  očuvanja svoga identiteta, danas je oko dvijestotine delegata iz Prizrena, Župe, Podgora i Gore, održalo Izbornu skupštinu Foruma mladih Demokratske stranke Bošnjaka (FMDSB) na kojoj su za predsjednika izabrali Mersita Terzinija, za podpredsjednika Salima Alitija, dok je, također, većinom glasova za Generalnog sekretara FMDSB-a  izbrana - Asmina Dilji.

Na forumu su prisustvovali, pored najvišeg rukovodstva DSB na čelu sa predsjednikom Rasimom Demirijem, i kandidati na izbornoj listi  koalicije Vakat; Špresa Murati, Ćerim Bajrami, Memnuna Ajdini i Bahrim Šabani.

“Zaštita i unaprijeđenja prava na obrazovanje, unaprijeđenje informisanja, zaštita okolišsa i afiramacija naše zajednice biće prioritet FMDSB”, potencirala je u svom uvodnom izlaganju moderator foruma Almedina Haliti.
 

Predsjednik DSB Rasim Demiri je pozdravivši ovaj veliki skup mladih, kako je istakao, “po prvi put u ovolikom broju na jednom mjestu”, kazao da je “imati  ovakvu omladinu bogatstvo za zajendicu”.

Kazao je Demiri dok je njegov predhodnik, odlazeći predsejdnik DSB,  Džezair Murati istakao da je “očaran velikim brojem prisutnih omladinaca I omladinki iz Prižrena, Župe, Gore i Podgora.

“Mi smo vam danas omogućili, da ono što je nekad bilo opasno i zabranjeno, za  vas postane zakonito  i legalno. To je ono što smo vam ostavili kao kredit. I želim da vam glave ne budu okrenute prema zapadu, već da ostanete ovđe…”

“Mi smo u našoj stranci ozbiljno shvatili problem mladih. Kako ćemo ga razumjeti, zavisi kako ćemo napravimo jednu dobru komunikkaciju sa vama kao osnov uspjeha u rješavanju određene problematike koje se tiču vas”, istakao je u svom pozdravnom govoru prof. Nebija Aljlji, predsjednik Glavnog odbora DSB  na  Osnivačkoj skupštini Frouma mladih DSB, (FMDSB).

“Ko ima ovakvu omladinu željnu uspjeha, i spremnu da zaštiti I afirmiše svoju zajednicu, ta zajednica nema prava na neuspjeh”, istako je Ćemailj Kurtiši, potpredsjednik DSB:

Pred vise od dvije stotine delegata na Forumu mladih DSB govorili su i kandidati na izbornoj listi za poslanike u Kosovskom parlamentu ispred koalicije Vakat:

U drugom, takozvanom, radnom dijelu skupštine, većinom glasova za predsjednika FMDSB izabran je Mersit Terzini. Njegov zamjenik je Salim Arifi, dok je, također, većinom glasova za Generalnog sekretara FMDSB-a  izbrana - Asmina Dilji.

Terzini smatra da su “pred ovim forumom izazovi sa kojima se treba suočiti”.

Na osnovu demokratskih načela, FMDSB je uputio javni konkurs za “Najbolje idejno rješenje amblema “Foruma mladih”,  čiji će autor biti novčano nagrađen.

Dodajmo i to da je FMDSB za nastupajuće bajramske blagdane u Rečanima zakazao igranku u poznatoj diskoteci  “Metropola”, u srijedu 17. novembra.