Broj Kosovara koji traže državljanstvo Albanije je povećan poslije ulaska te zemlje u šengensku zonu, navode prištinski mediji.

Oni ističu da žitelji Kosova moraju da ispune više kriterijuma za to.

Ambasador Albanije na Kosovu Islam Llauka izjavio je da zakon te zemlje priznaje pravo na državljanstvo strancima, ali ta činjenica ne znači da svako može imati državljanstvo Albanije, jer za to mora biti ispunjeno više kriterijuma.

"Ima najmanje osam dokumenata, odnosno kriterijuma koje treba ispuniti. Veoma je važno da se obezbjedi dokument kojim se dokazuje da je osoba žitelj Albanije stalno pet godina, a za stanovnike Kosova taj rok je tri godine", rekao je Llauka.

"U te tri godine ima olakšavajućih okolnosti, ako je osoba sa Kosova u braku sa državljaninom Albanije najmanje godinu dana, za šta treba da ima dokument Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije", dodao je on.

U nekim slučajevima, albansko državljanstvo bez ikakvih problema može da dobije neka istaknuta ličnost sa posebnim zaslugama. Za to je potrebna preporuka Akademije nauka, ili neke druge važne institucije.

Prije nego što su počeli da se interesuju za državljanstvo Albanije, Kosovari su u velikom broju slučajeva ilegalno tražili državljanstvo Srbije, Makedonije i Crne Gore, kojima su prošle godine ukinute vize za putovanje u zemlje Evropske unije.