Predstavnici članica Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras su na sjednici u Njujorku podržali pregovarački proces Prištine i Beograda, ukazujući istovremeno na važnost izbora na Kosovu 12. decembra. Generalna skupština UN usvojila rezoluciju koja otvara put dijalogu Beograda i Prištine.

 

Zbog političke krize nastale poslije raspada vlade Hashima Thaçija, koja je uslijedila zbog ostavki svih ministara iz redova Demokratskog saveza Kosova, uključujući i ministra spoljnih poslova Skendera Hysenija, Kosovo je u UN predstavljala Vlora Çitaku, sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova.

Ona je rekla da su vlasti Kosova spremne da pregovaraju sa Beogradom, ali da nikada neće razgovarati o pravu Kosova da postoji kao slobodna nacija "poslije svega što se desilo u prošlosti".

"Nećemo nikada više pregovarati o pravu Kosova da postoji kao slobodna nacija. Nezavisnost Kosova neće biti dio razgovora", ukazala je Çitakuova. 

Ambasador Velike Britanije i predsedavajući SB Marc Layal Grant podsjetio da je Međunarodni sud pravde donio savjetodavno mišljenje o Kosovu, a "Pozivamo Srbiju i Kosovo da iskoriste tu priliku da ostave razlike u pogledu statusa po strani i sarađuju u rješavanju praktičnih pitanja," rekao je on.

Predstavnik Rusije u UN istakao je da njegova zemlja nastavlja da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da Rezolucija 1244 ostaje u punoj snazi i predstavlja međunarodnu osnovu za riješenje kosovskog pitanja.
 
Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država Rozmary Di Carlo ukazala je da Vašington podržava zajedničku rezoluciju Srbije i EU usvojenu 9. septembra u Generalnoj skupštini koja otvara novo poglavlje u odnosima između Beograda i Prištine, "zarad zajedničke evroatlantske budućnosti".
 
Za SAD taj dijalog predstavlja razgovor o integritetu Kosova, koje je, kao suverena, nezavisna država, sa sopstvenim granicama, rekla je predstavnica SAD i dodala da bi miru u regionu doprinijelo i pristupanje Kosova međunarodnoj zajednici.

Predstavnik Libana izrazio je nadu da ti, vanredni, izbori neće odložiti dijalog. I predstavnik Turske istakao je značaj toga da izbori u decembru budu mirni i da u njima učestvuju svi građani.

"Savjetodavno mišljenje će otvoriti novu fazu dijaloga između Beograda i Prištine u cilju mira i stabilnosti na Balkanu", kazao je amabasador Turske.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić založio se danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Kosovu za što skoriji početak dijaloga Prištine i Beograda i naglasio da bi bilo štetno kada bi se realnosti na terenu menjale dok pregovori traju.
 
Jeremić je rekao da Srbija ne može da pozove "svoje građane" na učešće na decembarskim izborima na Kosovu jer oni nisu zakazani u skladu sa Rezolucijom 1244 UN.
 
Ban Ki Moon: UN spremne da sa EU podrže dijalog

Specijalni izaslanik UN na Kosovu Lamberto Zanijer predstavio je ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku izveštaj Ban Ki Moona i ocjenio da će to otvoriti novu fazu u odnosima dvije strane i pomoći učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu.
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon je u najnovijem tromjesečnom izvještaju Savjetu bezbjednosti pozdravio najave skorog početka dijaloga između Beograda i Prištine i izrazio spremnost UN da u bliskoj saradnji sa EU podrže taj proces. 
 
Ban je u dokument, koji obuhvata period od 16. jula do 18. oktobra, izrazio zadovoljstvo da je rezolucija usvojena na osnovu dogovora Srbije i EU.

"Očekuje se da taj dijalog otvori novu fazu, pomogne izgradnji poverenja između strana i dovede do riješenja pitanja koja su značajna za konsolidovanje mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu", ističe se u izvještaju.
 
On je ocjenio da je situacija na sjeveru Kosovu i dalje nestabilna i ukazao da su napetosti porasle poslije izricanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde krajem jula.

"Mišljenje suda je naišlo na nevjericu među Srbima na sjeveru Kosova", dodaje se u Banovom izveštaju.

Generalni sekretar UN je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i usvoje odmeren, konstruktivan pristup da bi se izbegla dalja eskalacija na sjeveru Kosova.