Zamjenik šefa Misije evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Eulex) Andyi Sparkes izjavio je danas u Prištini da javne funkcije na Kosovu ne bi trebalo da obavljaju osobe protiv kojih se vodi istraga ili sudski postupak.

"Mislim da svi treba da prihvatimo princip da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ali, kada je javno obelodanjeno da se protiv nekoga vodi istraga ili sudski postupak, bilo bi bolje i časnije, a bolje i po ugled Kosova, kada takve osobe ne obavljaju državne funkcije dok ne speru ljagu sa svog imena", naveo je Sparkes u pisanoj izjavi medijima.

Prištinski mediji su danas prenijeli da je Sparkes to izjavio odgovorajući na pitanje o kandidovanju ministra u odlazećoj vladi Fatmira Ljimaja i funkcionera Demokratska partije Kosova (PDK) Azema Sule za poslanika DPK na parlamentarnim izborima 12. decembra.

Limaj je četvrti, a Sulja peti na listi kandidata PDK, koja je predata Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za predstojeće izbore.

Pripadnici Eulexa su ljetos pretresli prostorije Ministarstva za transport i telekomunikacije kojim rukovodi Limaj, zbog sumnji u korupciju, zloupotrebu funkcije i proneveru javnog novca. Eulex je pretresao i stan ministra transporta i otvorio istragu.
 
Eulex je takođe otvorio istragu u slučaju Sule zbog navoda da je on, prema tvrdnjama samozvanog pripadnika ilegalne tajne službe Kosova Nazima Blace, izdavao naređenja za likvidaciju političkih protivnika PDK.
 
Pripadnici Eulexa su krajem jula ove godine u selu Kišna Reka kod Glogovca pretresli kuću Azema Sule, inače ujaka Hashima Thaçija.