U Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će biti održana sjednica posvećena situaciji na Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna. Na sjednici će biti predstavljen redovni tromjesečni izvještaj koji obuhvata i Aneks o rada EULEX-a.

Ban je u izvještaju pozdravio najave skorog početka dijaloga između Prištine i Beograda i izrazio spremnost UN da u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom podrže taj proces.

"Pozdravljam rezoluciju Generalne skupštine UN od 9. septembra i spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga izmedju Prištine i Beogada", ističe se u izvještaju.

On je izrazio zadovoljstvo da je rezolucija usvojena na osnovu dogovora Srbije i EU, čime su stvoreni uslovi da se taj proces nastavi u kontekstu evropske perpspektive regiona.

"Očekuje se da taj dijalog otvori novu fazu, pomogne izgradnji povjerenja između strana i dovede do rješenja pitanja koja su značajna za konsolidovanje mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu", istakao je Ban.

Generalni sekretar svjetske organizacije je napomenuo da će stoga nastaviti da ohrabruje Prištinu i Beograd da se angažuju u dobroj vjeri, u bliskoj saradnji sa EU. On je, takođe, potvrdio spremnost UN da doprinesu tim naporima, u bliskoj saradnji sa EU.

Ban je ocjenio da je situacija na sjeveru Kosova i dalje nestabilna i precizirao da su napetosti porasle nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Ističući da je mišljenje suda "naišlo na nevjericu među Srbima na sjeveru Kosova", Ban je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i usvoje odmjeren, konstruktivan pristup da bi se izbjegla daljnja eskalacija na sjeveru Kosova.

Tromjesečni izvještaj o Kosovu će predstaviti šef UNMIK-a, Lamberto Zannier.

Zannier je rekao da Misija svjetske organizacije i dalje obavlja važnu političku ulogu na Kosovu, uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije.