Proces izgradnje mira na Balkanu još nije dovršen, a posebno treba voditi računa o BiH, Kosovu i Makedoniji. Dok se NATO, SAD i Evropska unija pripremaju za samite ove jeseni, Balkan može da upropasti zabavu, objavio je jučer list "New York" u tekstu Sorena Jesen-Petersena i Danijela Servera.


Proces uspostavljanja mira podstakao je izvanredan uspjeh - kraj rata u BiH, pad Slobodana Miloševića i uspon demokratske Srbije, nezavisnost Kosova, blisko članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji. Međutim, tri problema progone region: BiH je zemlja i dalje u trajnim, mada trenutno nenasilnim, etničkim tenzijama; odnosi Srbije i Kosova su neriješeni; Makedonija ne može da uđe u NATO ili EU dok se ne razriješi protivljnje Grčke njenom imenu - stoji u ovom tekstu i ističe se da je "neuspjeh na Balkanu i dalja mogućnost i on bi podjednako ponizio Evropljane i Amerikance".

- Misija izgradnje mira na Balkanu još nije dovršena, čak i poslije 15 godina često bliske saradnje SAD i Evropske unije. Tek kada sve zemlje regiona budu nepovratno na putu prema Evropskoj uniji, moći ćemo da slavimo. Za to vjerovatno nije potrebno više od pet godina. Do tada, moramo držati Balkan na putu, obezbjeđujući da BiH, Kosovo i Makedonija ostanu u vozu - navode autori, navodi San.

Ističe se da je "dobra ideja" početak pregovora Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, ali se ocjenjuje da će Srbija pokušati da iskoristi razgovore kako bi predložila "korekciju granica Kosova".

Pomjeranje granica kako bi se prilagodile etničkim razlikama je opasno i otvorilo bi pitanje granica na cijelom Balkanu: izvjesno u Makedoniji i BiH, ali vjerovatno i u oblastima naseljenim Albancima na jugu Srbije i u Crnoj Gori - piše "New York Times".

Srbija i Kosovo treba da se drže postavljenog zadatka, uspostave dobre odnose po sijaset praktičnih pitanje na osnovu uzajamnog poštovanja, kako je zahtijevano pristupanjem Evropske unije, pišu Jesen-Petersen i Server.

Oni naglašavaju da problemi u BiH potiču od Ustava zemlje nametnutog mirovnim pregovorima u Dejtonu, čime je stvorena nefunkcionalna država nesposobna da ispuni mnoge zahtjeve za članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji. Napori da se Ustav BiH izmijeni amandmanima nisu uspjeli pa da Brisel i Washington moraju da postave jasne kriterije koje će Sarajevo morati da ispuni prije i tokom pristupanja Evropskoj uniji.

- Nedavni izbori u BiH otvorili su nove mogućnosti za reforme, a napredovanje Srbije prema EU treba da zavisi od njene spremnosti da insistira da bosanski Srbi sarađuju sa Bošnjacima i Hrvatima u toj zemlji na promjeni Ustava na način koji bi omogućio članstvo u EU - navodi se u tekstu.

(New York Times)