UNMIK i dalje, uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije, obavlja važnu političku ulogu na Kosovu, ocjenio je šef UNMIK-a Lamberto Zannier, dodajući da je u pitanju "najpolitičkija" od svih mirovnih misija, čiji je ključni zadatak da se ostvare pomirenje i stabilnost na terenu.

Zannier je za "Glas Amerike" trenutnu situaciju na Kosovu opisao kao zamrznuti konflikt, uz ocijenu da je pozitivno što započinje politički proces koji bi dvije strane trebalo da dovede za pregovarački sto.

Poslije izricanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) pokazalo se da je za većinu članica kosovska nezavisnost političko, a ne pravno pitanje, ocijenio je šef misije Ujedinjenih nacija.
 
"Imam osećaj da mišljenje MSP-a nije imalo veliki uticaj na Savjet bezbjednosti. Videćemo kako se razvija sednica u petak, ali verujem da će Savet bezbjednosti, kao i na sastanku u avgustu, pozdraviti process koji vodi ka direktnom dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Zannier.

On je istakao da je zaista došlo vrijeme da se strane dovedu za isti sto i direktno razgovaraju i da je veoma dobro da je Evropska unija prisutna u tom procesu.

Zannier ne smatra da će promjena vlade u Prištini uticati na dijalog sa Beogradom.

"Moraćemo da vidimo rezultat decembarskih izbora, kakva će koalicija nastati, ali ne očekujem rezultat koji bi otežao dijalog, to bi me veoma iznenadilo. Čini mi se da kosovsko rukovodstvo jasno uviđa značaj angažovanja u tom smjeru, a tu viziju dijele i zemlje koje pružaju najveću podršku Kosovu", rekao je on.

Dijalog o praktičnim pitanjima je trenutno u centru pažnje, ali će proces pristupanja Evropskoj uniji, što je strateško opredjeljenje Srbije, u jednom trenutku vjerovatno zahtevati razrješenje pitanja srpskog priznavanja nezavisnosti Kosova, smatra šef UNMIK.

Sjever Kosova najveći izazov

On je ocjenio da situacija na sjeveru predstavlja najveći izazov za kosovske vlasti, čija se strategija integracije zasniva na investicijama i novim projektima, ali i policijskim akcijama sprovođenja zakona, što dovodi do konflikta sa srpskom stranom.

“Ujedinjene nacije se nisu izjašnjavale o sadržaju strategije vlasti u Prištini. Ono što je važno su modaliteti primjene te strategije. Svaka strategija je dobra ako je zasnovana na razgovorima sa svim relevantnim učesnicima, ljudima na terenu i zajedničkoj viziji."

Prema riječima Zanniera, opasno je kada se traže prečice, kada se pokušava stvaranje "de facto" situacije na terenu bez odgovarajuće pripreme i konsultacija, jer to dugoročno gledano može da dovede do nestabilnosti, pa i krize.
 
Zannier ne smatra da je ideja o teritorijalnoj reorganizaciji Kosova dobro riješenje, iako primećuje da bi takav dogovor vjerovatno predstavljao prečicu za izlaz iz komplikovane situacije.

“Sa stanovišta UN, šta god dve strane odluče da je u njihovom najboljem interesu, ne vjerujem da bih se tome aktivno suprotstavljao", naveo je on izražavajući bojazan da bi svaka promjena ili razmena teritorija u jugoistočnoj Evropi, ako se ne obavi na ispravan način, mogla da postane faktor nestabilnosti.

"Ali opet, sve se svodi na mišljenje dveju strana, i ja svakako ne bih postavljao uslove koji bi isključili ili otežali stranama da zaštite svoje interese na najbolji način".

Kosovske vlasti UNMIK vide kao svojevrstan "negativan simbol", primećuje Zannier, koji je u septembru reagovao na optužbu kosovskih vlasti da prisustvo UNMIK usporava integraciju sjevernog dijela Kosova.

"Rekao sam im da to nije tačno i tražio da mi navedu zašto misle da je to slučaj. Mi nismo tu da budemo prepreka već most, i zaista želimo da pomognemo u pronalaženju riješenja."

Prema Zannierovim riječima, UN žele da pronađu dobru izlaznu strategiju za misiju na Kosovu, ali ne žele da ostave za sobom nesređeno stanje, već pomirenje i dobre rezultate.