Bugarska obavještajna služba otrkila je novu zavjeru za ubistvo premijera Bojka Borisova, tvrdi bugarski dnevni list “24 časa”.

Prije deset dana službe bezbjednosti su presrele telefonske pozive koji ukazuju da se pripremao plan za ubistvo Borisova za sumu od 400.000 eura.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da komentariše informacije, a ni Nacionalna služba bezbjednosti nije htela da odgovori da li je podignut stepen bezbjednosti premijera.
 
Strane obavještajne službe su pre četiri mjeseca došle do podataka o sastanku dobro poznatih Bugara u atinskom hotelu sa pet zvezdica “King George palas” na kojem se razgovaralo o tome kako ukloniti premijera.

Prema tim izvještajima, učesnici sastanka su stigli jahtama u pratnji čitavog niza telohranitelja.
 
Ovo je treća navodna zavjera protiv Borisova.
 
Premijer je nedavno u tv intervjuu podsjetio na jednu od njih, koja je otkrivena u uhvaćenom telefonskom pozivu na liniji Milana i Amsterdama.
 
Borisov je odbio da kaže u kom se tačno djelu njegove političke karijere to desilo, ali prema službama bezbjednosti, riječ je o 40-minutnom razgovoru od prije pet godina kada je on bio glavni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova.

Razgovarali su sada već pokojni zloglasni šef mafije Konstantin Dimitrov zvani Samokovec i Ivan Todorov zvani Doktor. Strane službe bezbjednosti snimile su njihovu izjavu da će “oboriti ovog nesposobnog vatrogasca, a zatim ga ubiti”. Traka je poslata Bugarskoj jedinici za borbu protiv organizovanog kriminala(GDBOP).
 
Otprilike u isto vrijeme vlasti Srbije su upozorile da je zavjeru protiv Borisova kovao i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, srpski mafijaš, koji je u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora.
 
Tokom ljeta bugarski mediji su naveliko pisali o kriminalnoj grupi pod šifrovanim nazivom “Ubice” koja je dobila naređenje da ubije premijera, a neki tvrde da iza svega stoji opet Jocić, koji naređenja prosljeđuje preko svog bugarskog kuma i navodnog lidera “Ubica” Petra Stojanova zvanog Poglavica.