Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaçija dobiće najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 12. decembar, pokazalo je istraživanje Centra za humanističke studije "Gani Bobi" u Prištini.

Prema toj anketi, PDK bi dobila 35,1 odsto glasova, što, međutim, nije dovoljno da sama formira buduću kosovsku vladu.

Iza te partije je Demokratski savez Kosova sa 27, 3 odsto glasova. Prema istraživanju, obavljenom od 23. oktobra do 1. novembra, na trećem mestu je Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja sa 12,5 odsto glasova.

Pokret "Samoopredeljenje" je četvrti sa 11,9 odsto, a slede Alijansa za novo Kosovo sa 7,9, pokret "Fryma e re" (Novi dah) sa 4,9, Demokratski savez Dardanije sa 3,8, a preostalih 12 odsto glasova dobile bi druge stranke.
 
Istraživanje je urađeno prije izborne skupštine LDK, na kojoj je juče za predsednika stranke izabran gradonačlenik Prištine Isa Mustafa, pobjedivši dosadašnjeg predsjednika stranke i bivšeg predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Taj zaokret na čelu LDK bitno utiče na raspoloženje birača prema nekada najvećoj stranci kosovskih Albanaca.
 
U istraživanju je anketiranim postavljeno pitanje kako bi se odnosili prema LDK-u ukoliko bi predsednik bio Mustafa, na šta su oni odgovorili da bi u većini glasali za tu stranku. U tom slučaju bi za Mustafu na mjestu kosovskog premijera glasalo 32 odsto birača, dok je PDK daleko na drugom mjestu sa dobijenih 4,3 odsto glasova.