Vlada Crne Gore suspendovala je odluku o "ekonomskom državljanstvu" poslije sugestije Evropske unije, izjavio je večeras pomoćnik crnogorskog ministra spoljnih poslova Željko Stamatović.

Vlada Mila Đukanovića je početkom avgusta objavila da će poznatiji poslovni ljudi kredibilne svetske reputacije moći da steknu crnogorski pasoš direktnim investiranjem u Crnu Goru i njenu ekonomiju, kao i doniranjem u državni budžet.
 
Kao dio kvalifikacionog procesa za sticanje crnogorskog državljanstva, bilo je planirano da zainteresovane osobe moraju da investiraju minimum 500.000 eura, od čega bi dio sredstava bio direktno uplaćen u državni budžet.
 
U Podgorici su navodili da taj program ima za cilj da podstakne najuspešnije biznismene da relociraju sjedišta njihovih kompanija u Crnu Goru, uvedu nove tehnologije i inovacije, unaprede transfer neophodnih znanja i veština i stvore nove mogućnosti zapošljavanja.
 
Posebnu medijsku pažnju u međuvremenu je privukao slučaj Taksina Shinavatre, nekadašnjeg premijera Tajlanda, koji je, nakon što je u Bangkoku oboren s vlasti i za njim je raspisana poternica, dobio državljanstvo Crne Gore kao investitor u turizam.