Nakon koalicije sa Partijom prava (PD), Alijansa novo Kosovo je potpisala predizborni koalicijski sporazum i sa Socijaldemokratskom partijom Kosova (PSD).

Koalicioni sporazuma su potpisali predsjednici obiju političkih stranaka, Behgjet Pacolli i Agim Çeku, tako da AKR na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 12, decembar nastupiti pod akronimom AKR-PD-PSD.

Povodom potpisivanja sporazuma, Pacolli je rekao da je postizanje ovog sporazuma rezultat procjene da procesi izgradnje države nameću potrebu da se mobiliziraju svi politički resursi radi prevladavanja ozbiljnih izazova.

"Mi trebamo politiku i trebamo iskreni političare, koji ne rade za svoje vlastite partijske interese, nego za interese nacije, interese građana", rekao je Pacolli.

Dok je predsjednik PSD-a, Agim Çeku rekao je da postoji nekoliko razloga zašto se PSD pridružio AKR, a "jedan od glavnih razloga je da AKR nije odgovorana za propuste u upravljanju u prošlosti i da AKR ima dovoljno kapaciteta da zajednički vodi Kosovo."

Telegrafi