Srpski vojni zvaničnici pozvali su komandanta Kfora Erharda Bühlera na razgovor oko definisanja granične linije između Kosova i Srbije, prenosi list "Koha Ditore" u današnjem broju.

"Prvi sastanak će se održati 18 novembra u Nišu. Ovaj sastanak će se održati na zahtjev srpskih vojnih autoriteta, koji su tražili da se promjeni granična linija sa Kosovom, predhodno određena Kumanovskim Sporazumom", rekao je međunarodni izvor za ovaj list.
 
Izvor je naveo da će poslije prvog sastanka u Nišu, komandant Kfora informisati predstavnike institucija Kosova sa zahtjevima vojnih zvaničnika Srbije.
 
"Poslije toga se očekuje određivanje predstavnika dve države koji će razgovarati sa komandantom Kfora i sa srpskim vojnim predstavnicima", rekao je taj izvor.
 
On je naveo da će kao baza razgovora služiti "mapa koja proizilazi iz Kumanovskog Sporazuma kao i druge relevantne mape koje su postojale u prošlosti".
 
"To će biti dug proces. Odrediće se nekoliko eksperata koji će ocjeniti kako treba da se vrši promena linije, ali promena neće biti velika. Radi se o distancama od 50 do 100 metara na obe strane granične linije", rekao je izvor, a prenosi "Koha Ditore".
 
Prema njegovim riječima, i u slučaju Srbije "biće kompromisa, kao što je bilo i u slučaju određivanja granice sa Makedonijom".
"Kao dio razgovora se očekuje da budu i prelazi 1 i 31 na sjeveru (Gate 1 and 31)", rekao je taj izvor.
 
Kancelarija za medije Kfora nije htela da komentariše te navode, a zamjenik premijera u ostavci Hajredin Kuçi rekao je da nije informisan o sastanku 18 novembra.
 
"Prema Kumanovskom Sporazumu, linija razgraničenja Kosova sa Srbijom, nije definisana kao granica, već kao administrativna granična linija", piše dnevnik "Koha Ditore".