Novi predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka (DSB) je Rasim Demiri koji je na današnjoj Skupštini Demokratske stranke Bošnjaka u Prizrenu dobio veći broj glasova delegata ove stranke od prtivkandidata Ćemailja Smailjija. Džezair Murati, sada bivši predsjednik DSB-a se nije kandidovao za izbor predsjednika stranke.

Skupštini Demokratske stranke Bošnjaka je pored gostiju, predstavnika koalicionih partnera iz drugih bošnjačkih stranaka  i predstavnika OSCE-a, prisustvovalo 104 od 121 pozvanih delegata ove stranke, koji su demokratskoj atmosferi, izabrali novog predsjednika, podpredsjednike i članovi glavnog odbora stranke.

Nakon izbora radnog predsjedništva, verifikacione komisije i zapisničara uslijedilo je obraćanje predsjednika stranke Džezaira Muratija koji je podnio izvještaj o dosadašnjem radu.

Od gostiju Skupštini se ispred Demokratske stranke Vatan obratio Usmen Baldži, zamjenik ministra za obrazovanje.

Predsjednik Nove bošnjačke stranke iz Peći Rustem Nurković se Skupštini obratio riječima da je DSB opravdala naziv Demokratska stranka Bošnjaka organizovanjem ovako demokratske Skupštine.

 

Ispred Ujedinjene stranke Bošnjaka delegate Skupštine je pozdravio Ramče Kasi.

O delegata Demokratske stranke Bošnjaka za riječ se javio Ćemailj Kurtiši.

Obraćanje delegata Ajradina Skenderija, jednog od osnivača Demokratske Reformske stranke Muslimana, odnosilo se na izlaganje i dosadašnji rad predsjednika Džezaira Muratija.

Na to je predsjednik DSB-a Džezair Murati uzvratio:

Onda je izabrana komisija za sprovođenje glasanja, a nakon što su usvojeni Program i Statut stranke, Skupštini su se obratili kandidati za predsjenika Demokratske stranke, Ćemailj Smailji i Rasim Demiri.

Nakon predstavljanja kandidata za predsjednika uslijedilo je predstavljanje kandidata za podpredsjednike stranke i članove glavnog odbora.

Glasanje je bilo tajno.

Komisija za sprovođenje tajnog glasanja je nakon skoro dva sata prebrojavanja konačno saopštila rezultate glasanja.

{jcomments off}