Kuća koju Islamska zajednica koristi u naselju Kalimanj u Tivtu (Crna Gora) kamenovana je juče, nepunih sedam dana nakon što je oskrnavljen molitveni prostor pripadnika muslimanske vjeroispovijesti.

Istraga o incidentu je u toku, a za počiniocima se traga. Glavni imam za Boku i Budvu Adem Emrović kazao je da su na ulazna vrata bačene cigle i crjepovi kao i da su vjernici ispred objekta zatekli šut i krhotine. O incidentu je obavijestio Mešihat Islamske zajednice u Podgorici.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je utvrdila da su vrata pogođena ciglom. Više državno tužilaštvo Crne Gore preuzelo je istragu o slučaju koji se dogodio protekle nedjelje kada su dvije osobe razbile staklo u naselju Dumidran polomile staklo i u molitveni prostor ubacile svinjski izmet.

Osumnjičenoj Žani Mitić (36) i Zoranu Raičeviću (40) koji su u noći 28. i 29. oktobra oskrnavili prostorije Islamske zajednice, na teret se stavlja krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Vrhovno državno tužilaštvo žali zbog ocjene reisa Rifata Fejzića koji je prvobitni stav tužilaštva u Kotoru doživio kao uvredu na račun islamske zajednice.

Pojašnjeno je da, očito, reis nije imao uvid u kompletno postupanje tužlaštva koje je u početnoj fazi, do kompletiranja spisa i konačne pravne kvalifikacije, krivično djelo vodilo kao uništenje tuđe stvari.

Kamenovanje kuće u Kalimanju dogodilo se u jeku nestišanih reakcija na prošlonedjeljni vandalski čin. Na izjavu reisa Fejzića "da u demokratskim zemljama kućni ljubimci imaju više prava nego Muslimani u Tivtu", oglasio se kabinet predsjednika opštine Tivat Miodraga Kankaraša.

"Neukusno je povezivati jedan pojedinačni gnusni čin prema pripadnicima Islamske zajednice i predsjednika opštine i lokalne vlasti", kaže se u saopštenju i navodi da je Kankaraš iznenađen reisovom izjavom, "koja je uvrjedljiva i koju nije vrijedno komentarisati".

"Tivat nije mimo drugih gradova u kojima postoje vjernici više vjeroispovijesti. On prednjači u vjerskoj toleranciji i pomoći pripadnicima različitih vjeroispovijesti", tvrdi se u saopštenju Kankaraševog kabineta.

"Predsjednik opštine je u više navrata razgovarao sa predstavnicima islamske zajednice o svim važnim pitanjima za vjernike koji žive u Tivtu, pa i o izgradnji vjerskih objekata. Pismena primjedba IZ na Nacrt Prostornog plana opštine Tivat je prihvaćena i uvrštena u Predlog plana", stoji u saopštenju.

Navodi se da je vjernicima islamske vjeroispovijesti ponuđena mogućnost da u okviru gradskog groblja na Brdištima imaju poseban dio groblja, kao i da je opština Islamskoj zajednici dvije godine plaćala zakup prostorija za obavljanje vjerskih obreda i dodjeljivala pojedinačnu pomoć pripadnicima zajednice.

24sata.info