Evropska komisija je ocjenila da je na Kosovu načinjen mali napredak u usvajanju zakona, te da su i dalje ozbiljni problemi organizovani kriminal, korupcija, nedostatak u sprovođenju zakona.

EK u godišnjem izvještaju o napretku na Kosovu konstatuje da u praksi ne postoji sloboda izražavanja, a da se novinarima prijeti zbog posla koji obavljaju.

List "Koha ditore", prenoseći navode iz kopije izvještaja EK koji je uspela da obezbjedi, dodaje da će dokument biti zvanično predstavljen 9. novembra i da se ne očekuje da će pretrpeti izmjene.

"Kapaciteti javne administracije su i dalje slabi. Vladavina zakona ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost", kaže se u izvještaju o napretku.

Izvještaj priznaje da postoji neka vrsta napretka u reformi sudova, tužilaštva, Sudskog savjeta Kosova i Tužilačkog savjeta. Kaže se i da je zakon o sudovima donio i novi sistem plata što je znatno popravilo njihovo stanje.

Kao zabrinjavajući elementi se pominju "političko mješanje posebno kada je u pitanju imenovanje sudija i tužilaca", ističe EK.