Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Fatmir Sejdiu demantovao je da se neće kandidovati za predsjednika stranke, na izborima zakazanim za 7. novembar.

Sejdiu, koji je juče imao sastanak sa članovima Predsjedništva LDK, rekao da ostaje na ranijim pozicijama da će ispoštovati statut stranke u vezi sa kandidatima.

Upitan da li namjerava da se povuče iz trke kako bi napravio mjesto kandidaturi gradinačelniku Prištine Isi Mustafi, Sejdiu je rekao da će to objelodaniti javno vrlo brzo. Sejdiu se juče sastao sa Mustafom, ali nije saopštio detalje razgovora.

LDK će u nedelju održati sedmu izbornu skupštinu stranke, na kojoj će biti izabrano nova rukvodeća tijela, uključujući i predsjednika stranke. Predstojeći stranački izbori su prilika da se LDK stabilizuje, ali se ne isključuje ni druga mogućnost.

Nekada najjačoj stranci među kosovskim Albancima prijeti novi rascep, najavom dijela rukovodstva stranke predvođenog Ukom Rugovom, sinom njenog osnivača pokojnog Ibrahima Rugove, da će na predstojeće izbore izaći sa odvojenom listom kandidata za poslanike skupštine.

Ukë Rugova, Bujar Bukoshi, Astrit Haraqija, samo su neki od funkcionera LDK koji traže ostavku Sejdiua, tvrdeći da je pod njegovom upravom stranka izgubila polovinu birača. Za vrijeme dok je strankom upravljao Ibrahim Rugova, LDK je imao 45 odsto birača na Kosovu.

Rascep u stranci počeo je prije četiri godine, kada je nakon smrti Rugove, od nezadovoljnih pripadnika LDK, predvođenih Nexhatom Dacijem, formiran Demokratski savez Dardanije (LDD). Na izborima 2007. godine LDD je postao parlamentarna stranka.