Nakon izglasavanja nepovjerenja Thaçijevoj vladi i raspuštanja parlamenta, vladini zvaničnici u ostavci kažu da ne postoji klima za početak pregovora sa Srbijom.

Centralna izborna komisija Kosova odredila je izborne rokove za vanredne parlamentarne izbore, a učesnici treba da predaju liste do 11. novembra.

Kako je najavljeno, predizborna kampanja počeće trajaće od 1. do 10. decembra, a izlazak na birališta zakazan je za 12 decembar.

Barem do tada, prema tvrdnjama članova bivše kosovske vlade i parlamenta, ne postoji klima za početak pregovora Beograda i Prištine.

“Mi smo se izjasnili da smo otvoreni za pregovore, ali realno je da političke prilike mogu uticati na zastoj", kaže ministar unutrašnjih poslova u ostavci Bajram Rexhepi.

"Praktično, dok se ne osnuju nove institucije koje će se oformiti poslije izbora, bolje bi bilo da pregovori zasad ne započnu”, rekao je Rexhepi.

“Pregovorima će se priključiti uglavnom eksperti, međutim, moguće je da se simbolično uključe i neke političke figure, to će se vidjeti kasnije”, najavio je on.

Šef poslaničkog kluba vladajuće opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini smatra da će naredni izbori pojasniti situaciju oko održavanja pregovora sa Srbijom.

“Izbori će pojasniti situaciju. Vlada koja bude izabrana mora biti legitimna. Ovi pregovori treba da budu politički, jer, ako se radi o tehničkim pregovorima, oni mogu započeti još danas”, smatra Gjini.

Sličnog mišljenja su i predstavnici srpske zajednice na Kosovu, poput lidera Samostalne liberalne stranke, Slobodana Petrovića.

“Mislim da bi bilo možda korisnije da se sačeka da se izbori završe, kako bi postojao što veći legitimitet u tim pregovorima”, naveo je Petrović.

Krenar Gashi iz Instituta za politička istraživanja smatra da dijalog o tehničkim pitanjima može da počne i sada, bez obzira na “okrnjen” legitimitet institucija, a da za političke razgovore treba sačekati kraj izbora i formiranje nove vlade i skupštine.

“Mislim da se na Kosovu prvo moraju održati izbori, jer su institucije izgubile legitimitet i kao takve narod ih ne smatra legitimnim da na političkom nivou razgovaraju sa Srbijom”, rekao je Gashi.

“Mislim da Skupština Kosova, kao najviši ustavni organ u zemlji, mora da izradi i usvoji strategiju o pregovorima ili razgovorima sa Srbijom, ali do sada u tom pravcu nije preduzet nijedan konkretan korak”, naveo je on.

Posmatrači u Prištini procjenjuju da, ukoliko do početka pregovora između dvije strane ne dođe prije početka izborne kampanje, onda bi bilo veoma teško očekivati da oni počnu tokom ove kampanje ili prije samih izbora zakazanih za 12 decembar.