Zapadni mediji su danas, u izveštajima o odluci Evropske unije da odobri Srbiji novi korak na putu ka Evropi, ocjenili da je to ustupak Beogradu zbog prihvatanja razgovora s Prištinom, ali su napomenuli da je nastavak procesa uslovljen punom saradnjom s Haškim tribunalom.

Reuters je ocenio da je Srbija dobila dodatnu podršku za kandidaturu pošto je u julu prihvatila da pregovara s Kosovom i time pokazala da je izašla u susret zahtjevima za jačanje regionalne saradnje.

Prema navodima britanske agencije, Brisel se "suočava s dilemom oko toga kako da, s jedne strane, ohrabri reforme u Srbiji i na ostatku zapadnog Balkana, i da istovremeno, s druge strane, nastavi da vrši pritisak na Beograd da raščisti sa svojom nasilnom prošlošću".

"Evropska unija se danas približila razgovorima sa Srbijom o članstvu, ali je upozorila Beograd da će budući napredak zavisiti od pune saradnje sa sudom UN za ratne zločine", javio je Reuters, pozivajući se na diplomatske izvore.

"Da bi ublažili zabrinutost nekih evropskih vlada zbog mogućnosti da odluka o napretku pošalje pogrešan signal Beogradu, ministri (zemalja EU) dogovorili su se da svaki budući korak u procesu približavanja bude uslovljen jednoglasnom pozitivnom ocjenom svih članica EU o saradnji (Srbije) s Haškim tribunalom", napomenula je ta agencija.

BBC: Holandija i dalje insistira na hapšenju Mladića i Hadžića

Britanska mreža BBC navela je u izvještaju da "izvještači nekih zapadnih agencija ističu u prvi plan da je najnovija odluka ministara EU ustupak Srbiji zbog pristanka na početak dijaloga sa vladom Kosova, dok drugi naglašavaju holandski uslov 'pune saradnje' sa haškim sudom prije daljeg napretka Srbije ka članstvu u EU".

Napominjući da će svaki dalji korak Srbije ka članstvu u EU morati da bude odobren "jednoglasno" u Savjetu ministara pozitivnom ocjenom saradnje vlasti u Beogradu sa Haškim tribunalom, BBC je objasnio da odredba o potrebi "jednoglasne" ocjene znači da će Holandija ili bilo koja druga članica EU moći da blokira dalji proces pristupanja Srbije EU ako ocjeni da za to ima razloga.

Britanska stanica je javila i da je Holandija, na sastanku u Luksemburgu, ostala pri zahtjevu da vlasti u Beogradu moraju da uhapse haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića prije nego što Srbija ostvari napredak ka članstvu u EU i da je šef holandske diplomatije Uri Rozental tokom rasprave insistirao na tom zahtevu.

AP: Važan korak ka EU

Američka agencija Associated Press (AP) javila je da je "Srbija, koja je učestvovala u nekoliko ratova u vrijeme raspada Jugoslavije, u ponedjeljak napravila važan korak ka ulasku u EU".

AP je, takođe, napomenuo da su ministri zemalja EU uslovili nastavak evrointegracija maksimalnim naporima za hapšenje Mladića.

Fokus:  Odluka o kandidaturi u drugoj polovini 2011.

Njemački magazin "Fokus" izrazio je uvjerenje da će Evropska komisija vjerovatno u drugoj polovini 2011. dati preporuku o početku pregovora o pristupu Srbije EU.

''Za stvarno otvaranje pregovora o pristupu postoji još jedna odlučujuća prepreka - Srbija u ovom trentuku nedovoljno saradjuje s Haškim tribunalom'', naveo je magazin, ističući da Njemačka pripada onim zemaljama koje su reagovale na političke signale iz Beograda.

Šef nemačke diplomatije Guido Westervele je, kako se navodi, u Luksembrugu obrazložio da se Srbija fer ponašala u Ujedinjenim nacijama.