Ujedinjene nacije (UN) danas obilježavaju 65 godina postojanja. Dan UN obilježava se svake godine 24. oktobra, kada je stupila na snagu Povelja UN.

Tada je i formalno završen proces formiranja svjetske organizacije, budući da je Povelju UN ratifikovalo svih pet članica Savjeta bezbjednosti UN i većina zemalja osnivača, među njima i ondašnja Jugoslavija.

UN su osnovane 1945. na Konferenciji u San Francisku, koja je trajala od 25. aprila do 26. juna.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon rekao je da su UN obilježavanje 65 godina postojanja iskoristile da potvrde privrženost principima unapređenja mira, razvoja i ljudskih prava. Prema njegovim riječima, taj dan je prilika za ponovnu potvrdu univerzalnih vrijednosti tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva, kao i napretka koji je zajednički načinjen na planu obrazovanja, očekivanog trajanja života, širenja tehnologije i unapređenja demokratije i vladavine zakona.

"Ali, prije svega, to je dan na koji možemo da učinimo više na zaštiti dijelova svijeta zahvaćenih ratnim sukobima, na borbi protiv promjena klime i izbegavanju nuklearnih katastrofa, više na širenju mogućnosti za žene i borbi protiv nepravde i nekažnjenosti", istakao je Ki Moon.