Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani 12. decembra, izvještavaju danas prištinski mediji.

Mediji navode da će prije toga, verovatno sljedeće sedmice, u Skupštini Kosova biti izglasano nepovjerenje vladi Hashima Thaçija, što će v.d. predsjednika Kosova Jakupu Krasniqiju omogućiti da raspiše vanredne izbore.

U ponedjeljak, prema saznanjima TV stanice „Klan Kosova", jedan od kandidata za predsjednika Demokratskog saveza Kosova Bujar Bukoshi, objaviće da se povlači iz izborne trke u stranci.

Istog dana Bukoshi, zajedno sa Ukom Rugovom, sinom pokojnog predsjednika LDK-a Ibrahima Rugove, i grupom predstavnika iste stranke, objaviće da će na izbore izaći sa drugom izbornom listom.

Alijansa za novo Kosovo očekuje da do utorka prikupi 40 potrebnih potpisa za upućivanje Predsedništvu skupštine za stavljanje na dnevni red skupštinske sjednice predloga o nepovjerenju vladi. Za traj prijedlog bi trebalo da glasaju poslanici PDK, Alijanse za novo Kosovo i Demokratskog saveza Dardanije.

Alijansa za budućnost Kosova neće glasati za obaranje vlade, ali će i bez nje biti dovoljno glasova da prijedlog prođe.

U srijedu ili četvrtak na sjednici Skupštine će biti usvojen izborni zakon i još neki prijedlozi zakona, a potom bi se prešlo na glasanje o nepovjerenju vladi. Kada odluka o nepovjerenju bude donijeta, istog dana će biti raspušten parlament.

Dan kasnije, u kancelariji vršioca dužnosti predsjednika Kosova biće određen datum za vanredne izbore, i to da budu održani u roku od 40 ili 45 dana, što će najverovatnije biti 12. decembra.

Stranke će imati rok od 10 dana da se prijave Centralnoj izbornoj komisiji za učešće na izborima i predaju izborne liste.

Slijedećeg vikenda očekuje se izborna skupština Demokratskog saveza Kosova, na kojoj će kandidat za predsednika stranke, pored Fatmira Sejdijua biti, javnosti manje poznat, Abraham Gashi.